U Dalju je danas u organizaciji Udruženja “Zajedno za zajednicu”, Opštine Erdut i Komunalnog preduzeća “Čvorkovac” iz Dalja obeležen Međunarodni dan Dunava. 

Program je započeo radionicom na temu “Ko sve živi u Dunavu”, uz učešće mališana iz Dečjeg vrtića “Mali princ” u Dalju, koji su kredama u boji na platou kod Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” iscrtali dunavske motive. Na radionici je učestvovalo 30-ak mališana, u dobi od dve do šest godina.

Vaspitačica Sanja Kemenj pozdravila je ovu akciju.

– Pohvalno je da se ističe prirodno bogatstvo našeg kraja i da se najmlađe potiče da i oni uvažavaju prirodu i u budućnosti vode računa o Dunavu – smatra Kemenj.

Ako se pita mališane iz Dalja svi koji žive kraj Dunava su bogati. 

– U Dunavu žive ribice, kornjače, možda ima i nekih zmija, patke, patak …. Dunav je velika reka koja teče, prozirne boje. Dunav nam služi da se kupamo u njemu, da učimo o njemu i da nam bude čist – ispričao nam je jedan od mališana.

S obzirom da je Dunav velika i moćna reka, kupačima savetuju oprez. 

– Ko ne zna da pliva trebaju mu “mišići”, a ko zna može i bez “mišića” – zaključuje drugi mališan.

Učesnici programa imali su priliku razgledati i Milankovićev Kulturni i naučni centar, u sklopu “Dana otvorenih vrata”, a održana je i panel rasprava na temu “Reka kao lajtmotiv života”. 

Ova aktivnost održana je u okviru projekta “Danube plastic challenge”, koji je uz Opštinu Erdut finansijski podržala i Osječko-baranjska županija, ističe predstavnica Udruženja “Zajedno za zajednicu” i Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut Bojana Orsić.

– Projekat je osmišljen s ciljem da promovišemo Dunav kao reku koja spaja i koja je važna za sve generacije koje žive uz reku i žive reku. Želimo biti prisutni u stvaranju svih projekata koji se odnose na promociju rečnog toka, kupanje, pecaroše i sve ono što čini život uz Dunav – priča Bojana Orsić.

Komunalno preduzeće “Čvorkovac” iz Dalja pozdržava sve aktivnosti koje doprinose promociji i očuvanju prirode, kaže direktorica Anđelka Tomašević. 

– Kao zeleno preduzeće uvek razmišljamo u tom pravcu i spremni smo podržati sve ovakve akcije. Živimo u okruženju dve međunarodne reke, po čemu je naša opština specifična i zato više pažnje trebamo usmeriti na našu decu, da što više vremena provode u prirodi, uz Dunav i Dravu. To nije jednostavno u današnje vreme, ali nam treba biti primarni zadatak i cilj, da sačuvamo ovo bogatstvo i za buduće generacije – ističe Anđelka Tomašević.

D.Zečević