Borovo je proteklog vikenda bilo domaćin 20. Međunarodnog festivala folklora, koji je održan u subotu uveče u školskoj sportskoj dvorani u Borovu, u organizaciji Opštine Borovo i Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Pored domaćina i organizatora, borovskog “Nušića”, u programu je učestvovalo još šest kulturno-umetničkih društava: Kulturno-umetničko društvo “Đoko Patković” iz Bobote, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Obudovca u Republici Srpskoj, Srpski kulturni centar “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole u Srbiji, KUD “Biserni Buket” iz Deča u Mađarskoj, Folklorni ansambl “Atanas Mančev” iz Burgasa u Bugarskoj i Fakultet za kulturu i umetnost iz Užgoroda u Ukrajini. 

Folklorni ansambl iz Bačke Topole na Festivalu učestvuje prvi put, saznajemo od Damira Šipovca, voditelja mlađih foklornih grupa, koji se u subotu borovskoj publici predstavio kao igrač Prvog ansambla Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić”.

– Prvi put sam u Borovu, mada smo već gostovali u okolnim mestima, u Veri pre nekoliko godina, a pre desetak dana u Jagodnjaku. Pošto dolazimo iz Bačke Topole prikazali smo Bačke igre. Prvenstveno smo usredsređeni na rad s folklornom sekcijom. Značajna nam je i dramska sekcija, koja je ove godine ostvarila zapažene rezultate. Imamo četiri dečje grupe, veteransku grupu i Prvi ansambl, ukupno 200-ak članova. Nosioci smo mnogobrojnih priznanja i na pokrajinskom i na republičkom nivou, Zlatnih plaketa i u dečjem uzrastu i u kategoriji Prvog ansambla – priča Šipovac.

Milan Nikolić, predsednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Obudovca u Republici Srpskoj na Festivalu u Borovu učestvovao je kao igrač pre 20 godina, a u subotu se borovskoj publici po prvi put predstavila i njegova kćer.

– Večeras smo se predstavili Igrama iz Posavine, iz našeg kraja. To su naše izvorne igre s četiri kola, od kojih je napravljena koreografija. Trudimo se da sačuvamo svoje običaje i tradiciju. Ovde smo večeras bili jedini sa šargijom i violinom – ističe Nikolić.

Centralni program Festivala održan je u školskoj sportskoj dvorani, iako je bilo planirano da se održi na Letnjoj pozornici Kulturnog centra. Kiša nije pokvarila ugođaj niti uticala na posećenost.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” Rado Bosić zadovoljan je što je jubilarno 20. izdanje festivala održano i što su i ove godine kvalitetom programa opravdali očekivanja publike.

– Međunarodni festival folklora u Borovu, koji neguje kulturnu različitost, najbolji je promoter našeg mesta. Svoje umeće u pesmi i igri u protekle dve decenije prikazala su 223 društva iz 42 evropske zemlje, što je obogatilo naš kulturni život i saznanje o običajima drugih naroda – navodi Bosić.

Festival je zvanično otvorio i zatvorio načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Međunarodni festival folklora u Borovu u proteklih 20 godina izrastao je u manifestaciju koja kroz svoj međunarodni karakter ima veliki značaj za opštinu Borovo. Ova manifestacija okupi veliki broj učesnika iz više zemalja, ali i posetilaca. I ovo veče sa svojih 200-ak učesnika i nekoliko stotina posetilaca bilo je izuzetno – ocenio je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Nakon celovečernjeg programa narodnih igara i pesama druženje je nastavljeno u sali “Galeb” na obali Dunava, uz muziku i ples, koji kao univerzalni jezik spajaju različite kulture i narode.

D.Zečević