18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pačetin: Završili 17. Međudržavni susreti dramskih amatera

4 min read

Predstavom “Analfabeta”, po tekstu Branislava Nušića i u koprodukciji Gradskog pozorišta i Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja, u nedelju uveče u Pačetinu zatvoreni su 17. Međudržavni susreti dramskih amatera, koji su održani u periodu od 31. maja do 16. juna.

Režiju predstave u izvođenju Omladinskog ansambla iz Trebinja potpisuje Željko Milošević.

I u ovoj komediji Nušić obrađuje jednu od svojih najvažnijih tema. On prikazuje političko-društvenu vlast kao način života i ograničeno shvatanje sveta. Analfabeta je nepismen čovek i neznalica, a reditelj je inspiraciju pronašao u analfabetizmu današnjeg vremena.

– U današnje vreme analfabete sve više preuzimaju primat, postavljaju neke nove standarde i analfabetske odnose. To je nešto što je sveprisutno, valjda treba da se izruguje, a satira i groteska u pozorištu je najbliže tome, što smo pokušali i s ovom predstavom, da te neke naše nove vladare i “mislioce” predstavimo na takav način – kaže Milošević.

Ansambl iz Trebinja u Pačetinu gostuje prvi put.

– Sve pohvale organizatorima koji se trude da u jednom malom mestu stvaraju pozorišnu umetnost. Drago mi je što su uspeli da se organizuju i da stvore jedan ovakav festival – dodaje Milošević.

Međudržavne susrete dramskih amatera u Pačetinu organizuju Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Pačetina i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Pačetin.

– Ove godine na MESDAM-u je izvedeno 10 predstava, osam predstava za odrasle i dve za decu. Zadovoljan sam jer smo po pitanju kvaliteta i ove godine podigli lestvicu i ostvarili nove kontakte, a neke stare obnovili – ističe predsednik Organizacionog odbora Đorđe Đaković.

Pored Dramskog ansambla iz Pačetina, koji je na otvaranju manifestacije premijerno izveo komediju “Čandrljvi muž” po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Cvetina Aničića, posetiocima MESDAM-a predstavili su se i glumci amateri iz Županje, Banatskog Karađorđeva, Sokobanje, Beočina i Demir Kapije, kao i profesionalni glumac Senad Milanović iz Banjaluke sa svojim diplomskim radom, monodramom “Iz tri ugla”.

Sve predstave izvedene su na Letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture, koja je zahvaljujući Opštini Trpinja adaptirana. Načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić, koji je i zvanično zatvorio ovogodišnji MESDAM, obećao je daljnju pomoć i podršku u organizaciji ovog festivala.

– Budući da je ovo festival koji se odvija na području opštine Trpinja potrudićemo se da za 18. MESDAM stvorimo još bolje uslove za rad glumcima, da im olakšamo njihov trud, a i publika da se ugodnije oseća – kazao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Palić.

Održavanje ovogodišnjih Međudržavnih susreta dramskih amatera u Pačetinu finansijski su pomogli i opštine Markušica, Borovo, Erdut i Negoslavci.

Više u emisiji “Jelek” koja je na programu Radio Borova u subotu od 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.