Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov osudila je jučerašnji etnički motivisan napad na grupu mladih ljudi u Supetru na Braču, među kojima su i dva mladića iz Negoslavaca i Borova naselja.

“Osuđujem ovaj nemili događaj i izražavam protest i nezadovoljstvo zbog ovakvog odnosa prema pripadnicima srpske zajednice. Zgrožena sam činjenicom da je neko napao mladiće i devojke samo zato što su druge nacionalnosti. Ovi mladići su otišli da časno i pošteno rade tokom sezone i pri tome su bez razloga napadnuti. Postavlja se opravdano pitanje šta mogu da očekuju i drugi koji odlaze na rad u sezoni i hoće li se prema njima postupati na isti način. Očekujem reakciju odgovarajućih institucija i kazneni progon počinilaca ovog nedela”, kazala je Jeckov.

SDSS-ova saborska zastupnica je pohvalila odluku gradonačelnice Supetra Ivane Marković da zbog ovog događaja zabrani održavanje “Torcida kupa” u tom gradu, ističući da je to primer kako treba reagovati na nasilje. Saznavši da su dva napadnuta mladića iz Negoslavaca i Borova naselja, Jeckov je kontaktirala njihove roditelje.

“Roditelji su šokirani i uplašeni i ne znaju kako će se dalje postaviti prema tom slučaju te hoće li njihova deca ostati da rade u sezoni. Mladići su zbrinuti u bolnici i sada je najvažnije da se povrede koje su zadobili saniraju i da se psihički vrate u ravnotežu”, kazala je Jeckov u telefonskom razgovoru za Radio Borovo.

Saborska zastupnica SDSS-a je na kraju istakla da je ovaj napad na pripadnike srpske nacionalne manjine samo jedan od odgovora na pitanje: Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?, koje je SDSS postavljao u nedavnoj kampanji za evropske izbore.

“Nažalost, to se pokazalo preko leđa mladića koji su časno i pošteno radili svoj posao. Iskreno se nadam da će osuda počinilaca biti upozorenje za sve eventualne nepromišljene korake i da će preventivno delovati da se to više nikome i nikada ne dogodi”, zaključila je Jeckov.