U Srpskom kulturnom centru Vukovar u petak, 31.maja otvorena je 11.samostalna izložba slika Rade Marković iz Darde, grafičke inženjerke i magistre likovne umetnosti. Naziv izložbe je “Žena – isklesana kroz vekove”.

“Izložila sam 30 slika, manjeg formata u tušu na papiru, u crno-beoj tehnici. Žena je za mene večita inspiracija, i kad odem u nešto drugo,opet se vratim ženi. To nisu stvarne žene, one su iz moje mašte i podsvesti”, kaže autorka.

“Za mene je slikarstvo sve jer se tako izražavam. Oduvek sam to volela i oduvek je to u meni, otkad znam za sebe, od prve olovke”, ističe Rada Marković.

Markovićeva je članica Hrvatskog društva likovnih umetnika iz Zagreba i voditeljka likovne radionice “Petar Dobrović” u Dardi, koja organizuje i likovnu koloniju.

“Svake godine krajem devetog meseca organizujemo likovnu koloniju na kojoj učestvuje 30-tak slikara. Obuhvaćena su i deca iz škole. Imamo u planu da napravimo galeriju”, kaže naša sagovornica.

Izložbu Rade Marković u Vukovaru otvorio je istoričar umetnosti Pero Matić. Rekao je da je ovo četvrta slikarska faza autorke.

“Ovom fazom ona pokazuje veliko umeće da iznenadi i da pomoću apsolutne svetlosti podigne realnost apstraktnog u slici”, kazao je Matić i dodao da izložba govori o autoru neobične i složene senzibilnosti.

“Ona je ovde prikazala ženu kao biće koje je opterećeno tim svojim ulogama u životu i ta zatamnjenost ili zatomljenost lika koga se ona boji da pokaže, to je suština. Svaka slika nosi svoj osećaj. Negde ćete u tom konglomeratu mrlje i poteza linije videti ruku, a ta ruka će vam sve reći o toj ženi. Negde ćete videti oko, čak i premazano mrljom ili prešrafirano, ali to skriveno oko opet govori o toj ženi. Ona je tako stvarala ove slike da je akcenat dala na ono što se u analizi slike može podvesti pod formu i fenomen psihološkog”, kazao je Matić.

U poetsko-muzičkom delu programa učestvovale su članice Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododobora Darda: Ljeposava Grubor koja je kazivala stihove Jovana Dučića i Hranislava Mesarić koja je bez muzičke pratnje otpevala čuvenu “Eminu” Alekse Šantića.

Izložba Rade Marković “Žena – isklesana kroz vekove” biće otvorena u Srpskom kulturnom centru do 14.juna.