Premijerom komedije “Čandrljivi muž” u izvođenju dramskog ansambla Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević”, u Pačetinu su u petak, 31.maja otvoreni 17.Međudržavni susreti dramskih amatera. Predstavu je po tekstu Jovana Sterije Popovića režirao Cvetin Aničić iz Šida.

“Ova predstava se u originalu zove “Čandrljivi muž – koja je žena bolja” , ali smo uzeli naziv “Čandrljivi muž”. Iako je Sterija kad je pisao taj tekst smatrao da će to biti jedna od igranijih predstava, nije tako bilo, Igraniji su bili “Rodoljupci”, politička komedija. Ovo je jedna zanimljiva komedija, o muško-ženskim odnosima, o čandrljivom mužu i čandrljivoj ženi, o haosu u porodici, u komšiluku. Mislim da će biti zanimljiva”, rekao nam je Aničić uoči predstave .

Glavnu ulogu, čandrljivog muža, igrao je Davor Babić iz Vukovara.

“Ja sam onaj koji je zagorčao život celom selu i mene će na kraju da doteraju u red. Uloga mi je legla dobro, a i inače dobijam takve uloge. Ili sam ljubomorni muž, ili policajac, ili neki nasilnik. Ne znam da li je to zbog fizičkih karakteristika ili mog glasa, ali uglavnom me takve uloge zapadaju”, kaže kroz šalu 35-godišnji Davor koji se nedavno priključio dramskom ansamblu u Pačetinu. Inače, dramskim amaterizmom se bavi četiri godine, a angažovan je na Sceni Martin Hrvatskog doma Vukovar.

Potpuno suprotnu ulogu, muža čandrljive žene, igrao je Petar Musić iz Pačetina.

“Igram Ostoju, potištenog muža jedne čandrljive žene kojoj sve smeta i šta god da uradim, nije dobro”, objašnjava Musić. U predstavi igraju i Jelena Tadić, Milica Novaković, Olivera Crnogorac, Anđela Dragunić, Katarina Tadić, Vanja Toma, Dušanka Gagliano, Vuk Tadić i Veljko Tovilović.

Posebnu pažnju publike izazvali su kostimi u predstavi koje je kreirala Ilijana Oreščanin iz Šida.Ilijana već 14 godina radi u Amaterskom pozorištu “Branislav Nušić” u Šidu

“Pravim kostime za predstave i uživam u tome. Ne volim da šijem, ali volim da ih kreiram. Obožavam takve stvari, tračice, mašnice, karnere, da ulepšavam glumce. Trudim se da napravim kostim koji nije samo vizuelno lep, nego i da je komforan i udoban. Mislim da kostim puno pomaže glumcima da dobro odigraju svoje uloge”, priča Ilijana.

MESDAM je svečano otvorio predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba Mile Radović. Do 16.juna biće odigrano 11 predstava, osam za odrasle i tri za decu.

Pačetinski dramski ansambl ove godine obeležava 20 godina postojanja i rada. Prva predstava “Sumnjivo lice” odigrana je 17.aprila 1999. godine i od tada je svake godine izlazila nova: Janez, Ljubavno pismo, Hamlet u selu Mrduša donja, Svetislav i Mileva, Beograd nekad i sad, Putujuće pozorište Šopalović, Laki komad, Pop Ćira i pop Spira, Pokondirena tikva, Kako se najlakše rešiti bračnog druga, Mornar Popaj, Alo alo, Porodični portret jednog pandura, Ima li pilota u avionu, Kad ministar prdne, Zajednički stan i Baci mamu iz voza.

Poslednjih 13 predstava režirao je Cvetin Aničić iz Šida, a 60-godišnji Petar Musić je jedini član pačetinskog dramskog ansambla koji je igrao u svih 19 predstava.

“Najdraža predstava mi je “Pop Ćira i pop Spira s kojom smo pobedili na županijskoj smotri i plasirali se za takmičenje na Hvaru”, kaže Musić koji je u toj predstavi igrao popa Ćiru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da je “Pop Ćira i pop Spira” najbolja predstava koju su odigrali, slaže se i Đorđe Đaković, predsednik Kulturno-umetnilčkog društva “Branko Radičević”, ali ističe da je odlazak u Ub s predstavom “Putujuće pozorište Šopalović” bio prekretnica.

“Kad smo došli i videli da u prvom redu sedi glumica Ružica Sokić koja je bila u žiriju, noge su mi se odsekle. Međutim, doživeli smo sjajnu kritiku. Ružica Sokić je rekla da je deset puta gledala tu predstavu , ali da joj se naš način izvođenja jako dopao”, seća se Đaković.

U Dramskom ansamblu iz Pačetina danas je dvadesetak glumaca amatera. Imaju i podmladak, 8 devojčica i dečaka koji izvode dečje predstave, a osim na MESDAM-u već godinama nastupaju i na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu.

Zbog jubileja koji pačetinski Dramski ansambl slavi, na otvaranju MESDAM-a su po prvi puta uručene statute “Zlatnog patka”, simbola ove manifestacije i Pačetina. Zaštitni znak MESDAM-a primio je u ime Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” generalni sektretar Slobodan Živković, a u ime Opštine Trpinja kao pokrovitelja manifestacije statutu “Zlatnog patka” primio je načelnik Miroslav Palić. Opština Trpinja je za ovogodišnji MESDAM finansijski pomogla da se pozornica Doma kulture preuredi i da za jubilej pačetinskog Dramskog ansambla zasija u punom sjaju, onako kako to, ističe Palić, dramski amateri u Pačetinu i zaslužuju.