Vukovarski osnovci i srednjoškolci koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu učestvovali su u subotu, 25.maja u programu „Ćirilica piše srcem“, koji realizuje Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ u Somboru povodom Međunarodnog dana Slovenske pismenosti – praznika Svetih Ćirila i Metodija.

Odlazak učenika u Sombor organizovalo je Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara koje dugi niz godina sarađuje sa udruženjem “Korijeni”.

“Ovaj projekat je od posebnog značaja jer kroz radionice potiče upotrebu ćiriličnog pisma i čuva jezik kao vrlo važan elemenat nematerijalne kulture, ali i identitet naroda”, kaže Mirjana Oreščanin, predsednica Veća u proteklom mandatu. Prema njenim rečima, učesnici u programu bili su učenici iz cele Srbije, ali i učenici iz zemalja u regionu kojima je maternji jezik srpski, čime se omogućava i jačanje kulturnih veza Srba u regionu.

U prepodnevnim časovima u Srpskoj čitaonici održana je radionica o Srpskom jeziku za đake, a zatim i dodela nagrada povodom konkursa za najlepši rukopis ćirilicom. U popodnevnim časovima, za goste iz dijaspore i okruženja, upriličena je poseta Apatinu i okolini – Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje”. Goste je dočekao gradonačelnik Milan Škrbić koji je organizovao i vožnju brodom.

Učenike iz Vukovara u Sombor su vodile profesorke Mirjana Oreščanin i Svetlana Antić, a u radionicama su učestvovali i učenici iz Mrkonjić-grada i okoline u Republici Srpskoj. Koordinator programa Vlada Đurković svim učenicima je dodelio blagodarnice za učešće u programu.