U Dalju obeleženo 140 godina od rođenja Milutina Milankovića

Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” u Dalju obeležio je 140.godina od rođenja naučnika čije ime nosi. Milanković je rođen 28.05.1879. u Dalju, a umro je 12.12.1958. u Beogradu. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u svom rodnom mestu. U subotu, 25.maja, 12. godinu zaredom upriličeni su Milankovićevi ciklusi. Nakon što je prošle godine postavljen model planete Merkur, ove godine je u sklopu budućeg Milankovićevog planetarijuma, na uglu naučnikove rodne kuće, postavljen model Venere koji je izradila Samostalna zanatska radnja “Putnik” iz Beograda, a predstavio pejzažni arhitekta Rade Manojlović. Iduće godine, najavio je, biće postavljen Jupiter, a njegova lokacija biće u blizini stare škole u Dalju, odnosno zgrade današnje Preduzetničkog centra. Model planete Venera otkrili su belgijski klimatolog Andre Berže i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

I svemirska soba bogatija je za model “Živi svet ledenog doba”. Prošle godine taj model je pokazao životinje ledenog doba kao što su mamut i sabljozubi tigar, a ove godine je dopunjen prikazom biljnog sveta u kojem se ističe cvet “Natalijina ramonda” za koju se veruje da je preživela ledeno doba. U dvorištu Milankovićeve kuće postavljena je mala meteorološka stanica koju je predstavio Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva u Osijeku.

“Naglasak je na mala, ali to ne znači da je beznačajna. Ona je rezultat rada s mladima u našoj astronomskoj sekciji. Softver je otvoren i moći će mu se pristupati putem interenta , a deca će moći interaktivno raditi, izračunavati neke trenodve , temperature i drugo”, kaže Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva Osijek.

Treću godinu zaredom, dodeljena je Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa. Ovogodišnji dobitnik je Andre Berže, 77-godišnji belgijski profesor i klimatolog koji se već 40 godina bavi Milankovićevim naučnim dostignućima. Medalju mu je uručio Fedor Mesinger, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. Berže je, inače, od 2006.godine inostrani član SANU, odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke.

KNC “Milutin Milanković” u Dalju, ove godine obeležava i 10 godina rada. Prema rečima direktora ove ustanove Đorđa Nešića, kroz taj period održano je preko 300 kulturnih, naučnih i društvenih sadržaja, sa oko 30 hiljada posetilaca, učesnika programa i gostiju. Povodom ovog jubileja dodeljene su plakete, a dobitnici su: Dalibor Mesarić , Rade Manojlović, Radomir Putnik iz Zemuna, opština Erdut, Komunalno preduzeće Čvorkovac i Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut. Plakete će naknadno biti uručene Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Aleksandru Popoviću, nekadašnjem ministru za nauku i vere u Vladi Srbije koji je 2007.godine učinio prvi korak i obezbedio sredstva za obnovu Milankovićeve rodne kuće.

Upriličen je i muzički program u kojem su učestvovali: Tanja Obrenović, mecosopran iz Teatra Madlenianum iz Zemuna uz klavirsku pratnju Vere Milanković, profesorke muzike na Muzičkoj akademiji u Beogradu i Predrag Stojić, tenor , kojeg je na klaviru pratio Igor Valeriu iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

D.Bošnjak