06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Srđan Jeremić o EU izborima: SDSS je ostvario homogenost srpske zajednice

3 min read

dav

dav

Državna izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora za članove Evropskog parlamenta iz Republike Hrvatske koji su održani juče. Od ukupno 3 miliona 696 hiljada 907 birača, glasalo je milion 103 hiljade i 551 birač, odnosno 29,85 odsto.

Najviše glasova osvojila je Hrvatska demokratska zajednice, 244.076 ili 22,72 odsto, što predstavlja četiri mandata u Evropskom parlamentu. Isti broj mandata pripada i Socijademokratskoj partiji Hrvatske sa osvojenih 200.976 glasova ili 18,71 odsto.

Po jedno mesto u parlamentu Evropske unije pripalo je Hrvatskim suverenistima koji su osvojili 8,52 %, Mislavu Kolakušiću sa 7,89 odsto glasova, Živom zidu sa 5,66 odsto i Amsterdamskoj koaliciji sa 5,19 odsto glasova birača.

Samostalna demokratska srpska stranka koja je na EU izbore prvi put izašla samostalno, osvojila je 28.957 glasova birača ili 2,66%. Najbolji rezultat SDSS je ostvario u Vukovarsko-sremskoj županiji, 5018 glasova ili 12,46 odsto i treća je lista po osvojenim glasovima birača, iza HDZ-a i Hrvatskih suverenista. U inostranstvu je SDSS osvojio 1700 glasova ili 9,31 odsto.

Kandidat na listi SDSS-a Srđan Jeremić iz Borova zadovoljan je rezultatima izbora, iako ova stranka nije uspela da dobije zastupnika u Evropskom parlamentu.

“Ja sam više nego zadovoljan rezultatima koje je SDSS ostvario na nivou čitave Republike Hrvatske, a pogotovo na području Vukovarsko-sremske županije. Iako nismo dobili evropalrmantarca, mi smo na neki način pobednici izbora jer smo kroz kampanju jasno ukazali na probleme koji tište srpsku zajednicu u Hrvatskoj . Uspeli smo senzibilizirati kako javnost u Hrvatskoj tako i u našoj matičnoj državi Srbiji, ali i u zemljama u okruženju. Pokušali smo kroz kampanju povezivanja i zajedništva našeg naroda, u čemu smo uspeli, stvoriti homogenost koja nam je bila preko potrebna da bismo ustrajali na ostvarenju naših interesa i zakonom zagarantovanih prava. S obzirom na tako dobar rezultat, više od 5000 glasova na nivou Vukovarsko-sremske županije, ja zaista koristim ovu priliku da u ime SDSS-a zahvalim svim našim biračima što su izašli na izbore i glasali za SDSS i što su prepoznali da smo jedina srpska stranka koja zastupa njihove interese. Nemamo prostora za podele, jer svaka podela Srba znači put u ponor. Broj glasova koji smo osvojili na ovim izborima ohrabruje u smislu jedinstva srpske zajednice i pokazuje da možemo biti puno zastupljeniji i kad je u pitanju grad Vukovar i kad je u pitanju Vukovarsko-sremska županija. Što više budemo zastupljeni, imaćemo više mogućnosti za ostvarivanje naših prava jer u politici i donošenju odluka vredimo samo onoliko koliko glasova imamo. Još jednom hvala svima koji su za nas glasali i prepoznali sve ono što SDSS radi više od 20 godina”, rekao je u izjavi za Radio Borovo Srđan Jeremić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.