Srđan Jeremić o EU izborima: SDSS je ostvario homogenost srpske zajednice

Spread the love
dav

Državna izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora za članove Evropskog parlamenta iz Republike Hrvatske koji su održani juče. Od ukupno 3 miliona 696 hiljada 907 birača, glasalo je milion 103 hiljade i 551 birač, odnosno 29,85 odsto.

Najviše glasova osvojila je Hrvatska demokratska zajednice, 244.076 ili 22,72 odsto, što predstavlja četiri mandata u Evropskom parlamentu. Isti broj mandata pripada i Socijademokratskoj partiji Hrvatske sa osvojenih 200.976 glasova ili 18,71 odsto.

Po jedno mesto u parlamentu Evropske unije pripalo je Hrvatskim suverenistima koji su osvojili 8,52 %, Mislavu Kolakušiću sa 7,89 odsto glasova, Živom zidu sa 5,66 odsto i Amsterdamskoj koaliciji sa 5,19 odsto glasova birača.

Samostalna demokratska srpska stranka koja je na EU izbore prvi put izašla samostalno, osvojila je 28.957 glasova birača ili 2,66%. Najbolji rezultat SDSS je ostvario u Vukovarsko-sremskoj županiji, 5018 glasova ili 12,46 odsto i treća je lista po osvojenim glasovima birača, iza HDZ-a i Hrvatskih suverenista. U inostranstvu je SDSS osvojio 1700 glasova ili 9,31 odsto.

Kandidat na listi SDSS-a Srđan Jeremić iz Borova zadovoljan je rezultatima izbora, iako ova stranka nije uspela da dobije zastupnika u Evropskom parlamentu.

“Ja sam više nego zadovoljan rezultatima koje je SDSS ostvario na nivou čitave Republike Hrvatske, a pogotovo na području Vukovarsko-sremske županije. Iako nismo dobili evropalrmantarca, mi smo na neki način pobednici izbora jer smo kroz kampanju jasno ukazali na probleme koji tište srpsku zajednicu u Hrvatskoj . Uspeli smo senzibilizirati kako javnost u Hrvatskoj tako i u našoj matičnoj državi Srbiji, ali i u zemljama u okruženju. Pokušali smo kroz kampanju povezivanja i zajedništva našeg naroda, u čemu smo uspeli, stvoriti homogenost koja nam je bila preko potrebna da bismo ustrajali na ostvarenju naših interesa i zakonom zagarantovanih prava. S obzirom na tako dobar rezultat, više od 5000 glasova na nivou Vukovarsko-sremske županije, ja zaista koristim ovu priliku da u ime SDSS-a zahvalim svim našim biračima što su izašli na izbore i glasali za SDSS i što su prepoznali da smo jedina srpska stranka koja zastupa njihove interese. Nemamo prostora za podele, jer svaka podela Srba znači put u ponor. Broj glasova koji smo osvojili na ovim izborima ohrabruje u smislu jedinstva srpske zajednice i pokazuje da možemo biti puno zastupljeniji i kad je u pitanju grad Vukovar i kad je u pitanju Vukovarsko-sremska županija. Što više budemo zastupljeni, imaćemo više mogućnosti za ostvarivanje naših prava jer u politici i donošenju odluka vredimo samo onoliko koliko glasova imamo. Još jednom hvala svima koji su za nas glasali i prepoznali sve ono što SDSS radi više od 20 godina”, rekao je u izjavi za Radio Borovo Srđan Jeremić.