U prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodeli potpore za očuvanje radnih mesta sa dva vukovarska poslodavca. Reč je meri Vlade RH koja je u primeni od početka ove godine, a koja se nalazi u lepezi mera aktivne politike zapošljavanja.

“Radi se o potpori za očuvanje radnih mesta u sektoru tekstila, odeće, obuće, kože i drva. Potpora se odnosi na finansiranje 50 odsto minimalne plate uvećane za doprinose, što iznosi 2 hiljade 184 kune i 37 lipa po radniku za 2019. godinu. Može se isplaćivati najduže 24 meseca, odnosno do iskorištenja tzv. de minimis iznosa, što je 200 hiljada eura u zadnje tri fiskalne godine po pojedinom preduzetniku”, rekla je tom prilikom predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Vukovaru Jasna Kolar.

Ugovor o potpori u iznosu od milion i 330 hiljada kuna, za finansiranje 50 odsto minimalne plate 203 radnika, sa HZZ-om je potpisala i fabrika Borovo d.d. .

“Ova mera za očuvanje radnih mesta je velik pomak za Borovo d.d. jer znači da ćemo na neki način uspeti da amortizujemo troškove koje smo imali vezane za obuku novih radnika koje smo zaposlili. To će nam osigurati stabilnije poslovanje i otvoriti mogućnost da u narednom periodu zapošljavamo mlađu radnu snagu za koju se nadam da će ostati u našoj firmi”, rekla je Gordana Odor predsednica uprave Borova d.d., koje danas zapošljava 638 radnika.

Ispred vukovarske firme “Laba” , koja zapošljava ukupno 45 radnika, ugovor o potpori potpisao je Dejan Kolarić.

“Ova mera nam je veoma bitna jer pruža mogućnost za dalji prosperitet i sprečava odliv radne snage. Jako puno ljudi odlazi i mi imamo problem sa kvalitetnom radnom snagom. Nama je ovo prva potpora i moram da izrazim svoje zadovoljstvo načinom i brzinom kojom je gospodin Mladen Rajs izvršio prezentaciju ove mere i dao potrebne upute šta, kako i kada da napravimo”, rekao je Kolarić.

Do sada su kroz Područni ured HZZ-a u Vukovaru u ovu meru uključena 4 poslodavca kojima će biti isplaćeno ukupno nešto više od 3 miliona 880 hiljada kuna potpore, za 298 radnika.

“Sama najava ove potpore kod poslodavaca je izazvala veliki interes. Prepoznata je na našem području kao mera za osnaživanje prerađivačke industrije, budući da znamo da se ona susreće sa velikim izazovima i da su plate u ovim granama niske. Mi se nadamo da ćemo kroz ovu meru pomoći njihovo stabilnije poslovanje i sprečiti gubitak radnih mesta”, zaključila je predstojnica vukovarskog HZZ-a Jasna Kolar.

S.Velebit