U organizaciji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština, danas je u Osnovnoj školi “Siniša Glavašević” u Vukovaru održano takmičenje iz srpskog jezika i nacionalne istorije za učenike iz osnovnih škola s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu.

Na takmičenju iz srpskog jezika i književnosti učestvovalo je 30 učenika, a 29 učenika pisalo je ispit iz nacionalne istorije, saznajemo od predsednice Odbora Milice Stojanović.

“Takmičenje iz srpskog jezika i književnosti održava se već sedam godina unazad, a drugu godinu u organizaciji Odbora za obrazovanje ZVO-a. Prošle godine je održano u Jagodnjaku, a evo ove godine u Osnovnoj školi Siniše Glavaaevića. Prvi puta, na inicijativu nastavnika i profesora istorije, održano je i takmičenje iz nacionalne istorije. To su predmeti koji nemaju organizovana takmičenja u redovnom obrazovnom sistemu i mi smo upravo zbog toga, da bi podržali naše škole i obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, organizovali ovo takmičenje”, kaže profesorka Stojanović.

Najbolji rezultat na takmičenju iz srpskog jezika postigla je Osnovna škola Borovo čije su se dve učenice plasirale među troje najboljih. Nađa Oljača osvojila je prvo, a Sanja Brocić treće mesto.

“Ova takmičenja su važna da vidimo koliko zaista znamo iako je malo veći pritisak jer ima više takmičara nego kada pišemo test u školi. Značajne su nam i nagrade zbog kojih se osećamo ponosni, i mi i naši nastavnici-mentori”, kaže Nađa iz Borova.

Uspešniji od drugih bili su i učenici Osnovne škole Dalj koji su takođe osvojili dve nagrade: Jovana Klajić je osvojila 2.mesto na takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, a Davidu Savičiću je pripalo treće mesto u znanju iz nacionalne istorije. Prvo mesto osvojio je Gavrilo Goranović iz Osnovne škole Bobota, a drugo mesto pripalo je Milici Brkić iz Osnovne škole Bršadin,

Predsednik komisije Zoran Jakšić kaže da su učenici pokazali zavidno znanje na takmičenju iz nacionalne istorije. Pitanja su bila iz gradiva za 7.razred, o Prvom i Drugom srpskom ustanku.

Svi učesnici takmičenja su od Zajedničkog veća opština dobili diplome za učešće, a najuspešniji i knjige: “Pravopis srpskog jezika” Matice srpske i “Kroz vasionu i vekove” Milutina Milankovića.

Takmičenju su prisustvovali Borislav Đekić, viši savetnik za nacionalne manjine u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Jadranka Radošević, savetnica za srpski jezik.

Dok je komisija ocenjivala testove, domaćini su izveli scenski prikaz “Vremenska kapija”.

dav