U ponoć počela izborna tišina pred EU izbore

U ponoć je nastupila izborna tišina pred sutrašnje izbore za Evropski parlament koja će trajati do sutra u 19 časova, izvestila je Državna izborna komisija. Za vreme izborne tišine  zabranjena je svaka izborna propaganda , objavljivanje procena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog informisanja, izjava i intervjua te navođenje izjava ili pisanih dela izbornih učesnika.

Osim toga, političke stranke i njihovi kandidati pozvani su da se u vreme izborne tišine suzdrže od predizborne promocije, odnosno od predstavljanja kandidata i obrazlaganja svojih izbornih programa, objavljivanja promotivnih poruka u medijima, fotografija kandidata te postavljanja novih promotivnih plakata ili letaka. Takođe, ne bi trebali upućivati telefonske pozive, sms poruke ili elektronsku poštu biračima, postavljati nove sadržaje poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, koji se direktno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

DIP je pozvao i medije da iz svojih programa uklone svu izbornu propagandu. Za povredu izborne tišine zakonom su propisane novčane kazne za fizičke osobe, kandidate, pravne osobe te odgovorne osobe u pravnim osobama, navodi DIP u saopštenju.