Obeležen Dan opštine Borovo i Osnovne škole Borovo

Spread the love

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Borovo, koja je održana u velikoj sali Kulturnog centra, uz prisustvo predstavnika ovdašnjeg društveno-političkog života i brojnih gostiju, juče je u Borovu obeležen Dan Opštine Borovo 22. maj. 

Načelnik Zoran Baćanović osvrnuo se ovom prilikom na proteklu godinu, koja je bila jedna od najuspešnijih u radu Opštine Borovo, koja prema poslednjem popisu stanovništva ima nešto više od pet hiljada stanovnika.

– Opština Borovo završila je 2018.godinu s budžetom od 16 miliona i 700 hiljada kuna, što je najveći budžet od 1997.godine, kada je Opština Borovo po četvrti put u svojoj istoriji dobila status opštine. U proteklih godinu dana priveli smo kraju i višemilionske projekte, koji su najvećim delom finansirani iz Evropske unije. Kanalizaciona mreža u potpunosti je izgrađena, iako još nije puštena u rad, budući da nije završen pročistač otpadnih voda na Petri skeli u Vukovaru. Završena je i izgradnja reciklažnog dvorišta u Borovu, vrednog preko tri miliona kuna, kao i energetska obnova Dečjeg vrtića “Zlatokosa”, u koju je uloženo preko 2,2 miliona kuna. To su kapitalni projekti, koji su finansirani kroz projekte sredstvima Evropske unije i budžetskim sredstvima Opštine Borovo – podsetio je načelnik Baćanović. 

U sklopu radova na izgradnji kanalizacije asfaltirana je i državna cesta D-519 koja prolazi kroz Borovo. Reč je o investiciji u koju su Hrvatske ceste uložile preko 8 miliona kuna. Modernizovana je javna rasveta i realizovani i drugi, manji infrastrukturni projekti. Opština Borovo sufinansirala je i kupovinu te postavljanje novog antenskog stupa Radio Borova, čiji je osnivač. Prošlog meseca otpočeli su i radovi na nadogradnji Vatrogasnog doma, a uskoro se kreće u izgradnju višenamenske sale s tribinama na stadionu Fudbalskog kluba “Sloga”. Idućeg meseca biće otvoreno i novoizgrađeno reciklažno dvorište, čime će Opština Borovo ispuniti svoju zakonsku obavezu i stvoriti uslove za razvrstavanje otpada, odnosno održivo upravljanje otpadom. 

Načelnik Zoran Baćanović čestitao je meštanima Borova Dan opštine, a Osnovnoj školi Borovo Dan škole. 

– Svim meštanima Borova, roditeljima i njihovoj deci, učenicima, nastavnicima i direktoru Osnovne škole Borovo Tihomiru Jakovljeviću čestitam Dan opštine i škole, uz želju da budu uspešni u svojim poslovima i učenju, da ostanu ovde, a da odlazak iz Borova bude poslednja opcija. Želeo bih da Borovo narednih godina bude jedno lepo uređeno mesto, ali mesto bez ljudi ne znači ništa, tako da je glavna poruka svim našim meštanima da traže svoj prostor za život i egzistenciju u Borovu, dok god za to ima mogućnosti – kazao je Baćanović.

Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić podsetio je da se Dan opštine Borovo obeležava 22. maja, na dan kada je 1997. godine konstituisano ovo predstavničko telo, a Opština Borovo po četvrti put u svojoj istoriji dobila status opštine. 

– Činjenica da je Borovo po četvrti put u svojoj istoriji dobilo status opštine govori o dugom kontinuitetu naroda koji živi na ovom području. Mi smo ovde i autohtoni i domicilni narod. Borovo se prvi put spominje davne 1231. godine, čime se može pohvaliti i mali broj gradova u Hrvatskoj, što je dokaz postojanosti i opstanka našeg naroda. Koristim priliku da svim meštanima Borova čestitam Dan opštine i pozivam ih da zajedničkim snagama delujemo i radimo na prosperitetu i razvoju naše opštine i mesta – poručio je Jeremić. 

Na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo dodeljena su javna priznanja i godišnje nagrade Opštine Borovo. Odluku o dobitnicima donelo je Opštinsko veće opštine Borovo na poslednjoj redovnoj sednici održanoj 14. maja, a na predlog Komisije za izbor i imenovanja. 

Plaketa je uručena potpredsedniku i dugogodišnjem članu Sportskog ribolovnog društva “Sloga” Lazaru Radigoviću, za poseban doprinos razvoju ribolovnog sporta, kontinuiranom angažmanu na unapređenju zaštite životne sredine i prirodnog staništa slatkovodnih organizama, uređenje sportsko-rekreacionog prostora i naročito za dugogodišnji rad na približavanju ribolovnog sporta deci i mladima, na predlog SRD “Sloga”. Plaketu je Radigoviću uručio načelnik Zoran Baćanović. 

U izjavi za Radio Borovo Radigović se posebno zahvalio predsedniku društva Dragiši Staniću, opštinskom rukovodstvu i supruzi, koja mu je svih ovih godina, kako ističe, bila velika podrška. Podsetio je da društvo nikad u svojoj istoriji nije imalo toliko dece i mladih. 

– Danas imamo učlanjena 42 deteta. Uspeli smo privući decu kroz kontinuirani rad i takmičenja, što smatram najvećim uspehom i nagradom – rekao je Radigović. 

Povelja Opštine Borovo dodeljena je direktorici Dečjeg vrtića “Zlatokosa” Radmili Latas, za izuzetan doprinos u razvoju predškolskog obrazovanja, posebno kroz unapređenje rada Dečjeg vrtića “Zlatokosa” i razvoj društvenih delatnosti, koje je svojim radom i angažovanjem unapredila kao članica nekoliko udruženja, čija je osnovna delatnost kultura, tradicija i edukativno-socijalna uključenost. Predlagač je Predsedništvo SKD “Prosvjeta” pododbor Borovo, a Povelju je Radmili Latas uručio predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić.

– Za mene ova nagrada predstavlja ponos, veliko zadovoljstvo i radost, ali i veliku odgovornost. To je jedna vrsta zadužnice za nastavak još boljeg rada u budućnosti. Ovo priznanje je doprinos za moj profesionalni rad, ali i angažman u široj društvenoj zajednici. Ponosna sam na rad u Dečjem vrtiću “Zlatokosa”. Ove godine vrtić slavi zvaničnih 20 godina postojanja. Danas imamo 94-ero dece. Unazad dve godine imali smo ih i 100-ak. Iskreno se nadamo da ćemo taj broj dostići u narednim godinama, budući da je kapacitet našeg vrtića 120 dece – kazala je Radmila Latas.

Javno priznanje dodeljeno je Dejanu Jovičiću, za poseban doprinos na samoinicijativnom angažovanju na uređenju obale Dunava i zaštiti životne sredine, oplemenjivanju sportsko-rekreacionog prostora, uređenju prostora za boravak dece, izgradu sigurnih, drvenih igračaka za decu, opreme za sport i rekreaciju od drveta i dr., a sve ličnim radom i sredstvima. Budući da Jovičić nije prisustvovao svečanoj sednici priznanje će mu biti uručeno naknadno. 

Dobitnica javnog priznanja Opštine Borovo je i Milica Sentivanac, učenica generacije Osnovne škole Borovo za školsku 2017./2018.godinu, kojoj je priznanje uručio zamenik načelnika Duško Drobić. Milici Sentivanac je pripala i novčana nagrada u iznosu od hiljadu kuna, koja se učenicima generacije OŠ Borovo dodeljuje iz opštinskog budžeta.

– Ovo priznanje mi puno znači, kao nagrada za trud tokom osam godina mog školovanja u Borovu. Danas pohađam prvi razred matematičke gimnazije u Osijeku. Ovu godinu završiću s odličnim uspehom – kaže Milica, koja posle gimnazije planira da upiše medicinski fakultet.

Pored predstavnika ovdašnjeg društveno-političkog života, jučerašnjoj svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo, povodom Dana opštine Borovo 22. maja, prisustvali su i brojni gosti iz Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije u Republici Hrvatskoj, Srbije i Republike Srpske. 

Proslavu Dana opštine Borovo uveličali su protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, koja je i kandidatkinja te stranke na predstojećim izborima za EU parlament, potpredsednik SDSS-a i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić, takođe kandidat SDSS-a na predstojećim izborima, načelnici opština Trpinja, Negoslavci i Šodolovci – Miroslav Palić, Dušan Jeckov i Mile Zlokapa, zamenici vukovarsko-sremskog i osječko-baranjskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković kao i predstavnici opština Krnjak i Gvozd. Proslavi Dana opštine Borovo prisustvovali su i predstavnici opština Petrovo, Brod i Šamac u Republici Srpskoj i Opština Vrbas i Odžaci u Republici Srbiji.

U kraćem kulturno-umetničkom programu učestvovali su vokalna solistkinja Jovana Serdar, koja je izvela pesmu “Svani zoro” za koju je muziku i tekst napisao Dušan Latas iz Borova i Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo. 

Proslava Dana OŠ Borovo

Svoj dan juče je obeležila i Osnovna škola Borovo. Tim povodom u prepunoj školskoj dvorani upriličen je svečani program učenika škole, koji su uveličali i mališani iz Dečijeg vrtića “Zlatokosa”. Prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor ove obrazovne ustanove Tihomir Jakovljević koji se pohvalio uspesima učenika. Istakao je i da je uprkos iseljavanju ovo i dalje najveća škola u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Republici Hrvatskoj, koja danas broji 263 učenika.

– Naša najveća odgovornost je u očuvanju nacionalnog identiteta, vere, jezika i pisma, kulture i tradicije. Ova puna dvorana znači da u tome uspevamo, uz veliki trud svih nas, učitelja, našeg opštinskog rukovodstva i ukupne srpske zajednice – poručio je, uz ostalo, Jakovljević.

dav

Od školskih klupa simbolično se oprostila, uz crvene ruže i ples još jedna generacija osmaka, njih 35-ero. Za đaka generacije školske 2018/2019. proglašena je učenica 8 2 Sanja Brocić za koju je ovo, kaže, velika čast.


– Ovo je za mene velika čast, da od 35 učenika budem izabrana za učenika generacije. Planiram upisati vukovarsku Gimnaziju, jezički smer – otkriva ova učenica, koja se aktivno bavi sportom, peva i pleše. 

Nastavnica istorije i razredni starešina 8 2 razreda Ljiljana Vuković ispraća još jednu generaciju, u kojoj je bilo čak 10 kandidata za đaka generacije.

– Ove godine smo imali nikad teži izbor, imali smo dosta učenika koji su odlični đaci, sa svim odličnim ocenama u prethodnim godinama školovanja. Izbor nije bio lak, ali mi je drago što je ove školske godine đak generacije učenica iz mog razreda. Svršenim osmacima želim da svako od njih upiše školu koju želi, što je preduslov za uspešan nastavak obrazovanja u srednjoj školi i kasnije na fakultetu – rekla je u izjavi za Radio Borovo Ljiljana Vuković.

Generaciju koja se oprašta od osnovnoškolskih klupa pohvalila je i nastavnica matematike Srđana Obradović, koja je razredni starešina 8 1 odeljenja.

– Što se tiče mog razreda mogu samo da ih pohvalim. To je generacija s puno potencijala. Neki su taj potencijal maksimalno iskoristili, neki nisu, ali se nadam da će im budućnost doneti bolje dane, u nastavku školovanja i kasnije posla kojim se budu bavili. Želim im svu sreću u životu i da ostvare svoje snove – želje su nastavnice Srđane Obradović.

D.Zečević i S.Velebit