“Žito na slavskoj trpezi” bila je tema radionice zdrave hrane koju je u subotu, 18.maja u Borovu, organizovalo Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine.

Sekretarka ZUSOP-a Desa Jankov prisutne je upoznala s običajima, vezano za proslavu krsne slave, među kojima je i priprema slavskog žita ili koljiva. 
 
“Najvažnija je povezanost s našim precima, negovanje sećanja i poštovanja naših predaka od kojih smo nasleđivali slave. Slava se prenosila na muške glave u porodici, a u izuzetnim slučajevima i na žene koje su ostajale u kući i slavile krsnu slavu te kuće. Slavljenje slave je poštovanje nekog sveca, zaštitnika te kuće i porodice. Postoje i zaštitnici nekog mesta, ako što je u Borovu Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan”, kazala je Desa Jankov.

Slavsko žito se priprema na više različitih načina, zavisno od kraja gde žive Srbi. Iako se u Bosni pripremalo na drugačiji način, Smilja Momirović slavsko žito danas priprema na način koji je tradicija u ovim krajevima. 
 
“Pripremam mleveno žito ukrašeno bademima, lešnicima, orasima i žele bombonima”, kaže Smilja.Kako priprema slavsko žito ispričala nam je i Sremica Zora Vuković.

“Obično se stavlja po kilogram mlevenog žita, šećera i oraha. Kad se žito skuva, opere se, osuši i dobro samelje, pomeša se sa šećerom i orasima i dodaju se neke druge primese kao što su vanilin šećer, cimet, grožđice, ko šta voli. Žito u posudi ukrasimo s krstom i oguljenim bademima ili orasima”, priča Zora.

Kraće predavanje o zdravlju i sreći održala je Milijana Mitrović, voditeljka projekta “Hranom do zdravlja” pri Evropskom domu Vukovar i članica ZUSOP-a. Pored slavskog žita za posetioce je pripremila slane i slatke specijalitete, koji su spoj tradicionalnog i savremenog.

“U testo za uštipke koji se spremaju od davnina, dodala sam špinat, vlasac i laneno seme. Još sam pripremila namaz od belog pasulja u koji sam dodala ribani hren, dinstani luk i ajvar. Tajanstveni kukuruzni hleb koji se nekad pripremao s budnevom zbog nestašice brašna, ja sam danas pripremila s mrkvom i sa vlascem” , pojašnjava Milijana Mitrović.

Radionica koja je održana u plavoj sali Kulturnog centra Borovo zabeležila je dobar odaziv, a posetioci su nakon saveta za dobro zdravlje, ukusnih i zdravih zalogaja i druženja otišli kući zadovoljni. Svaki posetilac na dar je dobio i srce s motivacionom porukom, koja je izradila Desa Jankov.
 
“Meni je bilo predivno, prezadovoljna sam. Kad bi mi ovo neko spremao svaki dan, vrlo rado bi to volela da jedem”, “Sve je lepo pripremljeno i objašnjeno. Odlično je bilo”, rekle su nam posetiteljke radionice.

Prema rečima predsednika Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine Rajka Lukića, radionica zdrave hrane održana je treću godinu zaredom, u okviru Dana folklora i zavičaja, manifestacije koju je ove godine finansijski podržao i Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

D.Zečević