Predstavnici Zajedničkog veća opština juče su boravili u Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, gde su se sastali s pokrajinskom sekretarkom za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Draganom Milošević, njenim zamenikom Stanislavom Radulovićem i pomoćnikom sekretarke za informisanje Đorđem Vukmirovićem.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, u pratnji predsednika Odbora za ljudska prava ZVO Jovana Vlaovića, informisao je prisutne o stanju u medijima na istoku Republike Hrvatske, koji izlaze ili program emituju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Ukazao je na važnost ovih medija za celokupnu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, vezano za informisanje o pitanjima koja su od interesa za pripadnike srpskog naroda, a koja mogu dobiti uglavnom samo preko ovih sredstava informisanja. Osim informisanja o temama važnim za srpsku zajednicu, ovi mediji su značajan faktor za očuvanje nacionalnog identiteta Srba na prostoru RH jer kroz svoj rad pomovišu srpski jezik, ćirilično pismo, tradiciju, običaje i kulturu srpske zajednice, navode iz Zajedničkog veća opština.

Sekretarka Milošević informisala je predstavnike Zajedničkog veća opština da je došlo do povećanja sredstava za rad ovih medija na istoku Hrvatske od strane Pokrajinskog sekretarijata na čemu joj se predsednik ZVO zahvalio i ukazao na činjenicu da bi bez ove pomoći rad ovih medija bio doveden u pitanje.

– Činjenica je da je pomoć Vlade AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama izuzetna, kada su u pitanju naši mediji na ovom području. S naše strane možemo izraziti samo veliko zadovoljstvo i sreću, vezano za činjenicu da je došlo do izdvajanja više sredstava za naše medije – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Visoka delegacija Vlade AP Vojvodine, koju će činiti predstavnici većeg broja pokrajinskih sekretarijata, biće prisutna i na obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština 23. maja u Vukovaru, a među njima će biti i sekretarka Dragana Milošević i njen zamenik Stanislav Radulović.