Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut u Dalju organizovao je u sredu, 15.maja “Dane otvorenih vrata EU projekata” pridruživši se kao deo mreže potpornih institucija, programu koji u okviru obeležavanja Evropske nedelje, organizuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije. PORC je upriličio obilazak nekoliko lokacija EU projekata na području erdutske opštine.

U poslednjih deset godina ovom Preduzetničkom centru je odobreno 69 projekata vrednih gotovo 52 miliona kuna. Među njima su najznačajnija dva projekta koja su 2010. godine označila prekretnicu u radu ove razvojne agencije. To su: Preduzetnička zona u Bijelom Brdu ukupne vrednosti 606 hiljada eura i Vinski muzej u centru Dalja s vinskim stazama, vredan milion eura, istakla je direktorica PORC-a Bojana Orsić.

“Posebno smo ponosni na naše projektne aktivnosti vezane za preduzetnike koji koriste usluge Preduzetničkog centra. Mi smo u zadnje tri godine napisali 84 projekta za preduzetnike, ukupne vrednosti oko 12 miliona kuna”, istakla je direktorica PORC-a.

Reč je uglavnom o merama iz Programa ruralnog razvoja. Kroz meru 6.1.1. mladi poljoprivrednik Kristijan Hodan iz Erduta dobio je potporu od 50 hiljada evra .

“Tom potporom kupio sam traktor i sadnice voća, hektar šljiva odnosno 660 sadnica šljiva, 1200 komada bresaka što je oko 2 hektara i hektar badema. Što se tiče voćarstva imamo i starog voćnjaka oko 4,5 jutra. Zasad ne planiramo proširenje, ali ako se budemo širili onda ćemo povećati broj stabala šljive. U nekom budućem razvoju planiram napraviti hladnjaču i mini-sušaru”, kaže mladi poljoprivrednik.

Organizovan je i obilazak Poučne staze značajnog krajolika u Erdutu kod erdutske kule i Turističko-informativnog centra Tica u Aljmašu gde je predstavljen projekat “Zelene staze Dunava i Drave” . Reč je o projektu promovisanja održivog razvoja i prirodne baštine u okviru kojeg će biti uređene ekološko-edukativne staze u dve partnerske opštine Erdutu i Belišću.

Na kraju obilaska destinacija EU projekata upriličena je i poseta firmi “BB oil” u Poslovnoj zoni u Bijelom Brdu koja se bavi proizvodnjom hladno presovanog ulja i bezglutenskog brašna iz ekoloških uljarica.