Tehnička škola “Nikola Tesla” obeležila Dan škole

Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara obeležila je danas Dan škole. Tim povodom u školskoj dvorani upriličena je svečana proslava kojoj su prisustvovali brojni gosti, profesori i učenici ove škole. Reč je o jednoj od najbolje opremljenih škola u okolini u kojoj se nastava odvija na hrvatskom i srpskom jeziku.

“Našu školu u ovom momentu pohađa 365 učenika, raspoređenih u 34 odeljenja, koji se obrazuju u četiri četverogodišnja i 3 trogodišnja obrazovna programa, na hrvatskom i srpskom jeziku. Mi se trudimo da odradimo sve ono što smo zamislili i imamo zaista puno aktivnosti. Provodimo i dosta evropskih projekata, a radimo i na poboljšanju nastavnog procesa, kako u smislu odnosa učenik-profesor, tako i što se tiče tehnike na koju polažemo veliku pažnju”, rekao je direktor škole Đorđe Lukić.

Ove godine za učenika generacije proglašen je Marko Lazić iz Borova, učenik 4. razreda smera Tehničar za računarstvo.

“U 1., 2. i 3. razredu bio sam đak godine, a priznanje za đaka generacije mi znači puno. Konkurencija je bila jaka jer u školi ima dosta odličnih učenika”, kaže Marko koji planira da upiše Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. ” Taj smer ima svega 300 fakulteta na svetu. Imam odličnog profesora iz matematike i pripremam se godinu dana tako da se nadam da ću uspeti da se upišem” dodaje ovaj 19-godišnjak.

Na svečanosti su dodeljene nagrade i priznanja učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na raznim takmičenjima tokom protekle godine. Nekoliko zapaženih rezultata ostvarila je učenica 1. razreda smera Tenhičar za računarstvo Lucija Bilandžić.

“Izdvojila bih to da sam bila treća na županijskom takmičenju iz matematike, a literarni rad mi je prošao na “LiDraNu” na županijski nivo takmičenja. Najdraži predmeti su mi Algoritmi i Programiranje i planiram da se time i bavim. Volela bih da studiram računarstvo u Osijeku”, kaže Lucija.

Kako se bliže upisi u narednu školsku godinu, Tehnička škola Nikole Tesle radi na tome da privuče što veći broj učenika.

“Mi se trudimo da privučemo učenike da upišu našu školu. Organizujemo promotivne skupove po osnovnim školama te se nadamo da ćemo uspeti da upišemo i nekoliko učenika sa područja bivše opštine Vinkovci. Smatramo da imamo kvalitetne profesore, tehniku, opremu i jako smo aktivni na svim poljima i planovima koje sami sebi zacrtamo, a nadam se da će to učenici kao i njihovi roditelji prepoznati” , zaključio je Lukić.

Od planova i nastojanja za budući period , Lukić je izrazio nadu da će uspeti da obezbede finansijska sredstva za proizvodnju većih količina svojih proizvoda, kao što su Elektro-čoper i biodizel. Osim toga, Lukić se nada da će uz pomoć Vukovarsko-sremske županije, budući da škola ima ravan krov, uspeti da postave solarne panele na zgradu kako bi proizvodili sopstvenu električnu energiju.