Na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u Borovu juče su održani 9. Sportski susreti u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, koji su okupili oko četiri stotine takmičara i posetilaca. Sve takmičare i posetioce pozdravio je Zoran Baćanović, načelnik opštine Borovo koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije, a “Sportske susrete” je svečano otvorio Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo.

Na ovom ozrensko-posavskom višeboju prvo mesto u bacanju kamena s ramena osvojio je Siniša Grabovac iz Srpskog sportskog udruženja “Prijatelji” iz Broda u Republici Srpskoj, s rezultatom od 6,92 metra.

“Ovo mi nije prvo takmičenje ovde, bio sam i pre tri godine. Puno mi znači dolazak ovde i zahvalio bih se domaćinima na prelepoj organizaciji. Ovo moje prvo mesto delim sa svim svojim kolegama, kao i domaćinima. Hvala im na svemu!”, rekao nam je ovaj Brođanin.

U navlačenju štapa najuspešniji je bio Dejan Mitrić iz Broda, dok je pobednik u disciplini skok u dalj s mesta Milan Rakić iz Borova s rezultatom od 258 centimetara.

“Igram fudbal, fizički sam spreman i nisam imao potrebu da se nešto posebno pripremam. Redovno učestvujem na ovim sportskim susretima, član sam ZUSOP-a i mislim da je ovo jedna pozitivna stvar i drago mi je što se okupio ovako veliki broj ljudi i što nas je lepo vreme poslužilo da se sve do kraja održi”, kaže Rakić.

Deca su se takmičila u dve discipline. U trčanju u vreći najbrže do cilja stigao je Đorđe Marković iz Broda, a u disciplini nošenje jajeta u kašici najuspešnija je bila Vanja Nikić iz Borova, koja je bila i treća u trčanju u vreći.

“Dosta mi se sviđa sve jer ima igara i za odrasle i za decu. Svako može učestvovati”, kaže Vanja.

Najbrže do cilja s jajetom u kašici, u konkurenciji žena, stigla je Dana Macut iz Vukovara.

U potezanju konopca pobedila je ekipa ZUSOP-a, koja je u ovoj disciplini savladala Srpsko sportsko udruženje “Prijatelji” iz Broda, a odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica, u kojoj su fudbaleri ZUSOP-a pobedili Negoslavce.

Najbolji balotaši su Radomir Nikolić i Milan Petrović.

“Za nas, pogotovo penzionere, jako dobra stvar je što su nam napravili pravo igralište. Jedino se tu i zabavljamo. Redovno igram, svaki dan i ovo mi je već četvrta pobeda sa raznim igračima”, rekao nam je 73-godišnji Radomir Nikolić.

Održan je i prigodan kulturno-umetnički program. Pored folklorne sekcije ZUSOP-a, Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” i Muške pevačke grupe “Naši koreni” iz Borova, u programu su učestvovala i kulturno-umetnička društva i pevačke grupe iz Negoslavaca, Prigrevice, Šida i Broda.

Program je završio dodelom pehara i diploma najuspešnijim takmičarima.

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine osnovano je u oktobru 2009. godine, a danas okuplja oko tri stotine članova, kaže predsednik Rajko Lukić.

“Naši preci su na ovo područje došli pre 65 godina, a mi smo odlučili da negujemo tradiciju našeg zavičaja, da se ne zaboravi odakle smo i da mladi naraštaji, naša unučad, znaju gde su im koreni. Nastavićemo s ovakvim manifestacijama i idućih godina”, poručio je Lukić.

Ovogodišnje Sportske susrete proglasila je zatvorenim saborska zastupnica Dragana Jeckov.

U izjavi za Radio Borovo istakla je značaj ove manifestacije, čiji je cilj sačuvati tradiciju i običaje i preneti ih na mlađe generacije.

“Nekoliko dece me pitalo šta je balota, šta je potezanje konopca…to je njima danas, u ovoj elektroničkoj eri potpuno imaginarno. Približiti im te stare igre na ovakav način i uopšte družiti se na ovakav način je sjajno. Čestitam organizatorima i želim im svaki napredak u budućnosti”, kazala je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Ovaj program ZUSOP-a sufinansira Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

D.Zečević