18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Proslava Vaskrsa u Borovu: Izložba vaskršnjih jaja i tradicionalna Tucijada

5 min read

Jučerašnjoj proslavi Uskrsa u Borovu prisustvovao je velik broj vernika. Liturgiju u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana služili su prvi borovski paroh i arhijerejski namesnik protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Dragan Serdar, drugi borovski paroh. Okupljenim vernicima pročitana je vaskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je usledilo pričešćivanje i podela posvećenih vaskršnjih jaja.

Liturgiji je prisustvovao i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

“Možemo bit radosni što smo učesnici ove liturgije, zajedno sa našim sveštenicima i našim narodom, da podelimo tu radost Hristovog vaskrsenja. Svim meštanima Borova i svim slušaocima Radio Borova čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik i želim im puno zdravlja, sreće, mira i ljubavi u porodicama uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse!”, poručio je Baćanović.

Zdravlje, ljubav i mir, vaskršnje želje su i meštana Borova.

“Samo zdravlja, to je najvažnije! Svima nama, kao što je otac rekao na bogosluženju, želim zdravlje, sreću, mir i praštanje među ljudima. Samo zdravlje i mir u svetu, to je najbitnije za nas sve”, poručili su meštani Borova.

U organizaciji Udruženja “Plavi Dunav” u dvorištu borovskog hrama i Parohijskog doma i ove godina je upriličena manifestacija “U susret Vaskrsu” s izložbom šarenih vaskršnjih jaja i tradicionalnom “Tucijadom”. Predsednica Udruženja Desa Jankov izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom meštana Borova, a posebno dece.

“Danas je prekrasan dan i prekrasan praznik i ja bih iskoristila priliku da svima čestitam Uskrs pozdravom Hristos vaskrse. Dobro su nam došla naša deca i meštani Borova da podrže ovu našu manifesatciju i hvala svima što su se odazvali”, kazala je Desa Jankov.

Do početka takmičenja prijavilo se čak 106 takmičara, dece do 15 godina, a još toliko osnovaca i mališana borovskog vrtića učestvovalo je i u takmičenju za najlepše oslikano jaje. Ko su pobednici saznali smo od potpredsednika udruženja Milana Poznanovića.

“U kategoriji učenika Osnovne škole Borovo prvo mesto za najlepše oslikano jaje osvojio je Danijel Marinković, na drugom mestu je Elena Rakić, a treće mesto pripalo je Dijani Minić. U kategoriji dece iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” prvo mesto osvojila je Ena Bosi , druga je Lea Jurić, a na trećem mestu je Teona Arsenović. Pobednik Tucijade je Dušan Crnogorac , Sara Lončarević je druga, Nikola Krstonošić je osvojio treće, a Zorana Oljača četvrto mesto”, rekao nam je Poznanović.

Za 13-godišnjeg Dušana pobeda na Tucijadi bila je neočekivana.

“Nisam baš očekivao pobedu jer je bila velika konkurencija….Bilo je dobro, ali i napeto. Morao sam razbiti dvadesetak jaja do pobede. Nisam se posebno pripremao, čak sam došao bez jajeta, ali sam ga dobio od mog prijatelja i s tim jajetom sam se tucao”, priča Dušan.

Vaskršnje jaje u kategoriji osnovaca ove godine je najlepše oslikao 8-godišnji Danijel Marinković. Na njegovom jajetu naslikan je pravoslavni hram.

“Mama mi je pomogla oko gornjeg dela crkve, a ja sam naslikao glavne delove i kapiju. Krst sam napravio od nalepnica za Uskrs. Hteo sam da nacrtam crkvu koja liči na ovu našu i mislim da sam u tome uspeo. Jako volim da crtam, ali da ovako nešto lepo mogu da nacrtam ni sam nisam verovao”, ispričao nam je ovaj 8-godišnjak.

Najuspešnije takmičare i ove godine su nagradili Zlatara Rim iz Vukovara i organizator – udruženje Plavi Dunav.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link