Dogovorena fudbalska utakmica Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Spread the love

U Fudbalskom savezu Srbije juče je održan sastanak predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, a na inicijativu državnog sekretara za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsedavajućeg Međuvladinog mešovitog odbora za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji Ivana Bošnjaka. U ime Fudbalskog saveza Srbije domaćini su bili generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i njegov zamenik Uroš Zeković. Tema razgovora bila je predstojeća fudbalska utakmica između reprezentacije srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, koja će biti odigrana 15.juna u Tavankutu kod Subotice.

Organizatori ove utakmice su Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće, a s druge strane Fudbalska reprezentacija hrvatske manjine u Srbiji i Hrvatsko nacionalno vijeće. Dogovoreno je da će ova utakmica biti podržana od strane Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije. Takođe, najviši predstavnici ovih krovnih fudbalskih institucija iz obe države prisustvovaće ovom događaju i pomoći njegovo održavanje.

Kako navode iz Zajedničkog veća opština, na sastanku je dogovoreno da će se ovaj događaj iskoristiti i za sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, a sve s ciljem da ovaj sportski događaj bude prilika da predstavnici obe manjine iskažu svoju jasnu želju za uspostavljanjem što boljih odnosa između dve države i da pokažu da pripadnici obe manjine istinski žele biti most saradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske.

Utakmica u Tavankutu biće druga utakmica manjinskih fudbalskih reprezentacija, budući da je prva odigrana u Vukovaru pre skoro tri godine.

Srpsku zajednicu iz Hrvatske na sastanku u Beogradu predstavljali su predsednik Zajedničkog veća opština i potpredsednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i viši stručni saradnik za sport u ZVO Nikola Gagulić. Hrvatsku zajednicu u Srbiji predstavljali su poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, Petar Kuntić i Ivan Budimčević. Sastanku je ispred Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, ali i kao član Međuvladinog mešovitog odbora, prisustvovala i v.d. pomoćnika direktora ove uprave Nikolina Milatović Popović