12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoren Regionalni centar mobilnosti u Vukovaru

3 min read

U prostoru Turističke zajednice grada Vukovara, na adresi: J.J.Strossmayera 15, juče je u sklopu projekta Transdanube.Pearls – Mreže za održivu mobilnosti duž Dunava otvoren Regionalni centar mobilnosti.

Novouspostavljeni Centar će imati funkciju pružanja svih informacija o mogućnostima putovanja održivim sredstvima mobilnosti (autobus, voz, bicikl, e-brod) na užem i širem području grada Vukovara – ističe direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Regionalni centar mobilnosti u Vukovaru pokriva hrvatsko Podunavlje, tj. Baranju, Slavoniju i zapadni Srem. Da bi se postigao prekogranični efekat Grad Vukovar se u sklopu ovog projekta povezao s Opštinom Bačka Palanka.

U projektu učestvuje 15 projektnih partnera iz devet država, a vodeći partner je Austrijska agencija za okoliš. 

Projekat koji se finansira kroz Interreg Program transnacionalne saradnje Dunav započeo je početkom 2017., a traje do kraja juna ove godine. Vrednost projekta za Grad Vukovar iznosi 128.434 evra od čega 85% sufinansira Evropski fond za regionalni razvoj. Kroz ovaj projekat uređena je kancelarija Turističke zajednice grada Vukovara, koja je postala Regionalni centar mobilnosti. 

– To znači da ćemo u narednom periodu promovisati održivu mobilnost duž Dunava zajedno sa mrežom od 10 bisera (turističkih destinacija), koja je formirana u sklopu ovog projekta. Kroz projekat smo nabavili četiri bicikla i dva nosača za autobuse u cilju poticanja mobilnosti na Dunavu, koristeći javna prevozna sredstva koja ne zagađuju okoliš – navodi Sekulićeva. 

Iz Turističke zajednice rada Vukovara najavili su provođenje pilot projekta – Nova usluga prevoza bicikla na nosačima za bicikle na autobuskoj liniji Vukovar-Osijek-Vukovar, u saradnji s vukovarskim Čazmatransom. Ovom uslugom želi se povećati mobilnosti turista, ali i lokalnog stanovništva.

– Bicikli se mogu besplatno unajmiti u Turističkoj zajednici grada Vukovara, a besplatan je i prevoz bicikala na autobusima od Vukovara do Osijeka – dodaje Marina Sekulić.

Podsetila je da Grad Vukovar ulaže značajna sredstva u razvoj cikloturizma, s obzirom da se Vukovar nalazi na EuroVelo 6 bicilističkoj ruti, a biciklizam je jedan od održivih načina mobilnosti.

Otvaranju Regionalnog centra mobilnosti u Vukovaru prisustvovali su gradonačelnik Ivan Penava i zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Gradonačelnik Penava je istakao da će realizacija ovog projekta omogućiti povezivanje u sklopu Dunavske strategije s podunavskim zemljama i gradovima, unaprediti rad Turističke zajednice grada Vukovara i ojačati turističke kapacitete ovog bisera na Dunavu.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link