25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu proslavljena Lazareva subota ili Vrbica

3 min read

U Borovu je proteklog vikenda svečano obeležen praznik Lazareve subote ili Vrbice. Nakon večernjeg bogosluženja sa litijom do krsta u Dunavskoj ulici, gde su borovski sveštenici protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i jerej Dragan Serdar obavili osvećenje vrbovih grančica, Udruženje “Plavi Dunav” iz Borova poslužilo je okupljene vernike posnim lepinjicama i sokovima.

– Reč je o novoj aktivnosti našeg udruženja, koja je realizovana uz finansijsku podršku Opštine Borovo. Pored posnih lepinjica, budući da je vreme Vaskršnjeg posta, pripremili smo i sokove, negazirane za decu i gazirane sokove za odrasle – ističe predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov. 

Lepinjice su, uz pomoć članica i članova “Plavog Dunava”, umesile i pekle Danka Ćurčić i Bosa Manov. 

– Testo sam umesila s kiselom vodom, na kilogram brašna ide pola litra vode i dve kašike ulja, takođe jedan kvasac, malo soli i šećera, a dodala sam i limunovog soka, da pogačice ne upijaju masnoću, a prže se na ulju – priča Bosa Manov. 

Podelom posnih lepinjica i sokova završila je proslava ovog praznika u Borovu, koja je okupila veliki broj vernika iz Borova i okoline.

– Poslužilo nas je lepo vreme. Puno ljudi je došlo u crkvu i baš je svečano – rekla je u izjavi za naš radio vernica iz Borova. 

– Lepinjice su odlične. Ja sam iz Vukovara i na ovaj praznik uvek idem u crkvu Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru. Ovde sam prvi put i lepo mi je – kaže vernica iz Vukovara.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, uoči Cveti,  a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečijim praznikom. Deci se oko vrata okače mala zvonca na trobojci. Vrbove grančice dobijene u crkvi se odnose kući i stavljaju pored ikone i kandila.

U Udruženju “Plavi Dunav” u toku su i pripreme za prestojeću manifestaciju “U susret Vaskrsu”.

– Ovim putem pozivam decu iz Borova da se prijave za Tucijadu, koja će biti održana na Uskrs, nakon liturgije. Pored nagrada za najuspešnije takmičare, odnosno najtvrđe kokošije jaje, biće nagrađena i najlepše oslikana jaja, koja sa svojim nastavnicima i vaspitačima pripremaju deca iz Osnovne škole Borovo i Dečjeg vrtića “Zlatokosa” – napominje Desa Jankov. 

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.