15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Počela podela kompostera

3 min read

U Borovu je juče počela podela kompostera za biootpad, koje će besplatno dobiti sva borovska domaćinstva. Nabavka kompostera finansirana je iz budžeta Opštine Borovo. Reakcije meštana su pozitivne. Iako većina njih dosad nije koristila komposter, spremni su da nauče.

– Ova akcija je za svaku pohvalu i treba da se podrži. Svi treba da održavamo red i čistoću našeg mesta – rekao nam je borovski penzioner, koji je juče preuzeo komposter za svoje domaćinstvo.

Prvog dana akcije podeljeno je 45 kompostera, saznajemo od direktorice opštinskog komunalnog preduzeća “Eko Dunav” Ljiljane Jakovljević.

– Zadovoljni smo relativno dobrim odazivom na početku ove akcije. Ljudi se interesuju i raspituju kad mogu podići komposter i koliko će trajati akcija. Napominjem da će podela biti organizovana svakog radnog dana u vremenu od 10 do 14 časova, u dvorištu stare zadruge u centru mesta, preko puta igrališta. Prilikom preuzimanja kompostera potrebno je predočiti dokument koji sadrži OIB – napominje Jakovljevićeva.

Planirani rok za podelu kompostera je tri nedelje, a u slučaju potrebe biće produžen.

Podsetimo, sredstvima iz vlastitog budžeta Opština Borovo nabavila je 1360 kompostera od 350 litara i 10 od 720 litara za Osnovnu školu Borovo i Dečji vrtić “Zlatokosa”.Za nabavku kompostera iz opštinskog budžeta je izdvojeno ukupno 434.500 kuna.


Komposteri koji će biti podeljeni građanima su zapremine 350 litara, visine 74 centimetra i težine 11 kilograma, zapakovani u kartonsku kutiju. U uputstvu uz komposter navodi se da su tvari pogone za kompostovanje voće i biljni otpad, kafa i otpaci od čaja, ljudske jaja, izmet malih životinja, lišće, cveće, otpad iz vrta naseckan na sitne delove …. Tvari koje nisu pogodne za kompostovanje su kosti i meso, mlečni proizvodi, sapuni, majoneze, masti, pepeo cigareta, opušci cigareta, otpad iz usisivača, papir, plastika, metal, staklo, kamen itd.

U planu je i nabavka kanti za odlaganje plastike, saznajemo u “Eko Dunavu”.

– Čekamo na upotrebnu dozvolu i početak rada reciklažnog dvorišta, koje je naš najvažniji infrastrukturni projekat. Nadam se da ćemo negde na jesen meštanima podeliti i kante za odlaganje plastike, čime ćemo zaokružiti proces razdvajanja otpada – podvlači Ljiljana Jakovljević.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link