Europa je и Европа: SDSS predstavio listu za evropske izbore

Spread the love

Pod sloganom “Evropa je i Европа”, Samostalna demokratska srpska stranka predstavila je juče u Zagrebu svoju kandidacionu listu za evropske izbore. SDSS na izbore za EU parlament prvi put izlazi samostalno s ciljem da osvoji jedan evrozastupnički mandat.

“Imati srpskog zastupnika u EU parlamentu važno je zbog toga da u evropskim institucijama, Evropskoj komisiji i evropskoj politici uopšte, skrene pažnju na položaj Srba u Hrvatskoj, na obaveze koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Evropskoj uniji i koje su sastavni deo njenog pristupnog ugovora, na obaveze koje su sve članice EU do tada supotpisale pri pristupu Hrvatske i uopšte da se prava manjina u Evropi poštuju kako valja”, rekao je predsednik SDSS-a i nosilac liste za evropske izbore Milorad Pupovac.

Drugi na listi je nestranački kandidat Dejan Jović, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

“Kao što je Hrvatska mala zemlja u EU i s pravom očekuje da je se tretira ravnopravno velikima, tako isto i u unutrašnjoj politici, male zajednice, manjine i svi oni koji se osećaju nepredstavljeni, nezastupljeni i u nekim situacijama neravnopravni, s pravom očekuju da ih se tretira ravnopravno. To je stvarni test evropskih vrednosti. Teško je biti Evropljanin samo izvan zemlje, a ne istovremeno i unutar nje. Ovi izbori su prilika da za listu koja ne beži od svog identiteta i za ljude koji ne beže i nikada nisu bežali od svog identiteta, koliko god on bio nepopularan, glasaju svi”, poručio je Jović

Treća na kandidacionoj listi SDSS-a je saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je poručila da će SDSS u Evropskom parlamentu posebnu brigu voditi o problemima netolerancije prema pripadnicima nacionalnih manjina, ali i o problemima netolerancije prema ženama i najmlađima. Na listi su i Jugoslav Vesić iz Dalja, Boris Milošević iz Zagreba, Anja Šimpraga iz Radučića, Dejan Mihajlović iz Krnjaka, Mirjana Oluić-Voloder iz Siska, Nikola Ivanović iz Pakraca, Tatjana Vukobratović-Spasojević iz Zagreba, Aleksandra Ratković iz Opatije i Srđan Jeremić iz Borova.