OŠ Borovo: Dobrodošlica za buduće đake prvake

U Osnovnoj školi Borovo juče je upriličena već tradicionalna dobrodošlica za buduće đake prvake, uz prigodan program učenika četvrtog razreda. Na svečanost su pozvali i roditelje budućih prvačića. Na jesen bi u školske klupe u Borovu trebao sesti i 21 đak prvak. Tim povodom naš sagovornik bio je direktor škole Tihomir Jakovljević.

– Naši budući đaci su počašćeni i ugošćeni, da vide kako škola izgleda i da nije nikakav bauk, iako to većina njih zna, jer su s našim vrtićem dolazili u školu. To je jedna lepa tradicija koje se držimo. Ujedno smo pozvali i roditelje, da ih pokušamo rasteretiti i da im olakšamo sve buduće obaveze. Nažalost, iduće školske godine imaćemo manji broj prvačića. Tokom predupisa u prvi razred prijavljen je 21 učenik, koji će proći testiranja kod pedagoga, učitelja i lekara. To je račun koji dolazi na naplatu nakon niza godina, zbog svih okolnosti u kojima živimo, jer je puno mladih ljudi s našeg područja otišlo u inostranstvo ili neke druge krajeve Hrvatske. Posle dugo godina imamo najmanji broj učenika prvih razreda. Tako mali broj se ne pamti – podvlači Jakovljević.

Želja im je da od jeseni u Osnovnoj školi Borovo oforme dva odeljenja prvih razreda, ali o tome škola ne odlučuje. 

– Mi ćemo se potruditi. Kao škola koju pohađaju deca pripadnici srpske manjine imamo određene privilegije. Nadam se da ćemo naići na razumevanje i u Ministarstvu i u županijskim strukturama, ali to ne mogu obećati, iako to žarko želim, kako bismo ove jeseni oformili dva mala odeljenja prvih razreda. Daćemo sve od sebe da tako i bude – poručio je Jakovljević. 

D.Zečević