19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Javna sednica Veća za prevenciju grada Vukovara i monodrama “Iz tame u svetlo”

4 min read

U Hrvatskom domu Vukovar u petak 29. marta održana je prva sednica Veća za prevenciju kriminaliteta Grada Vukovara, koja je bila otvorena za javnost. Veće sada broji 5 članova i u njegovom sastavu su: Zvonimir Rogulja, direktor Centra za socijalnu skrb Vukovar, Zdenko Jukić, zapovednik Javne vatrogasne jedinice Vukovar, Siniša Mitrović, zaposlenik gradske uprave, Miro Bradić, načelnik Policijske stanice Vukovar i potpredsednik Veća te Marijan Pavliček, zamenik gradonačelnika i predsednik Veća za prevenciju.

“Želimo potaknuti i pokazati našim sugrađanima kako preventivno delovati. Nastojaćemo da organizujemo akcije s tim ciljem. Deca su nam posebno važna, kako predškolska tako i ona u osnovnim i srednjim školama. Naši podaci pokazuju da Grad Vukovar godišnje pretrpi između 400 i 500 hiljada kuna štete zbog vandalizma na gradskoj imovini pa i u tom smislu želimo preventivno da delujemo. Posebno želimo pomoći i našim najstarijim sugrađanima koji su često žrtve prevara na kućnom pragu, a u tom smislu sarađivaćemo s udruženjima penzinera i preko njih nastojati da što efikasnije postignemo ciljeve kako bi Vukovar, koji je inače siguran grad, bio još sigurniji” rekao je Pavliček predstavljajući planove Veća za ovu godinu.

Potpredsednik Veća i načelnik Policijske stanice Vukovar Miro Bradić izneo je podatke koji pokazuju da je u prva dva meseca ove godine smanjen broj broj krivičnih dela za više od polovine u odnosu na prva dva meseca 2018.

“U prva dva meseca ove godine broj krivičnih dela smanjen je za više od pola. Naime prošle smo ih godine imali 48, ove 21 i to već dovoljno govori. Što se droga tiče imali smo prošle godine 36 uličnih redukcija, ove 10. Očekujemo od građana, nastavnika, pedagoga, socijalnih radnika i svih drugih delova društva da i oni reaguju na ovaj program prevencije. Svi mi živimo ovde i primećujemo neprimerena ponašanja, ali često okrećemo glavu i ne želimo da se suočimo sa problemom. Očekujemo da će naši programi i aktivnosti to promeniti”, rekao je Bradić.

Nakon sednice Veća održana je i preventivno-edukativna aktivnost u okviru nacionalnog programa aktivnosti za sprečavanje zavisnosti među mladima „Stara škola kreka – iz tame u svetlo“. Reč je o predstavi edukativnog karaktera u režiji Marija Kovača, u kojoj poznati reper Marin Ivanović Stoka iznosi iskrenu priču o svm bivšem zavisničkom životu. Predstavu je do sada odigrao 70-ak puta, a pred punom dvoranom Hrvatskog doma Vukovar i ovog puta poslao je jasnu poruku.

“Izlaz uvek postoji! Bez obzira koliko smo duboko zaglibili u bilo koju od zavisnosti ili problem, uvek se isplati tragati za rešenjem jer svetlo postoji, ali da je lako doći do njega – svakako nije”, poručio je poznati reper.

Nakon izvođenja predstave održana je kratka tribina na temu “Zavisnosti i zloupotreba droga – od problema do rešenja”, na kojoj su govorili stručnjaci iz različitih područja.

S.Velebit

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.