Borovski penzioneri održali godišnju skupštinu

Godišnju izveštajnu skupštinu održalo je sinoć i Udruženje penzionera Borovo. Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini te plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu.

Predsednica Udruženja Milica Popadić zadovoljna je aktivnostima koje su realizovali u prošloj godini. Obeležavanje značajnih datuma, organizacija izleta i druženja, odlaska u banje i na more, besplatne akcije merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, obilazak starih i nemoćnih članova, nabavka živežnih namirnica i ogrevnog drveta po povoljnim cenama i uz otplatu na rate, aktivnosti su koje su obeležile i proteklu godinu u radu borovskog Udruženja penzionera, ističe predsednica Milica Popadić. 

– Prošle godine smo imali 280 članova. Od početka godine članarinu je platilo više od 200 penzionera, tako da očekujem da ćemo ove godine imati brojnije članstvo –  kaže predsednica borovskih penzionera.

Nakon što su 13./14. januar organizovali doček Srpske Nove godine i proslavili Međunarodni dan žena 8. mart, u toku su pripreme za obeležavanje 13. aprila, godišnjice oslobođenja Borova od fašističkog terora u Drugom svetskom ratu i Dana borovskog Udruženja penzionera, koji će borovski penzioneri i antifašisti proslaviti s gostima iz Hrvatske, Srbije, BIH-a i Mađarske. Sledi obeležavanje Međunarodnog praznika rada 1. maja u Borovu, a tokom juna i jula odlazak u banje Bizovac i Junaković kod Apatina. Početkom septembra biće organizovan odlazak ne letovanje u Paraliju u Grčkoj, gde je prošle godine letovalo 60 penzionera iz Borova. Početak oktobra rezervisan je za obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba itd. 

Rad borovskog Udruženja penzionera sa 36 hiljada kuna godišnje dotacije sufinansira Opština Borovo, a reč je o sredstvima koja se iz opštinskog budžeta isplaćuju za redovan rad i manifestacije u organizaciji ovog udruženja.

– Zadovoljni smo odobrenim sredstvima. Zahvaljujem se načelniku Zoranu Baćanoviću i Opštinskom veću opštine Borovo na finansijskoj pomoći. Takođe, finansijsku pomoć i podršku imamo i u Zajedničkom veću opština i Vukovarsko-sremskoj županiji, tako da se zahvaljujem i predsedniku ZVO Srđanu Jeremiću i zameniku vukovarsko-sremskog župana Đorđu Ćurčiću –  navodi Milica Popadić.

Rad borovskog Udruženja penzionera pozdravio je i načelnik Zoran Baćanović. 

– Opština Borovo ove godine kreće u izgradnju višenamenske sale, za potrebe borovskih penzionera i ostalih udruženja u mestu, a u planu je i sanacija Doma penzionera, u dogovoru s našim sveštenstvom, budući da je ovaj objekat u vlasništvu SPC – rekao je Baćanović. 

Skupštini borovskih penzionera prisustvovala je i predsednica Udruženja penzionera “Zapadni Srem” sa sedištem u Vukovaru Mila Landup i penzioneri iz podružnica i udruženja penzionera na širem vukovarskom području. Na skupštini je ponovo aktuelizovano pitanje obeštećenja finansijski oštećenih hrvatskih penzionera, uglavnom srpske nacionalnosti, kojima od 1991. do 1998. godine nisu isplaćene penzije. 

Još u oktobru 2006. osnovano je Udruženje finansijski oštećenih penzionera Republike Hrvatske sa sedištem u Vukovaru. Uprkos nastojanjima, političke volje da se reši ovo pitanje nije bilo. 

– Različiti pregovori su vođeni u tom pravcu. Nije postojala politička volja da se reši to pitanje. Naša tri saborska zastupnika iz reda SDSS-a uslovila su ulazak u koaliciju potpisivanjem operativnog plana, u koji je na njihovo insistiranje ušlo i pitanje neisplaćenih penzija. Kroz komisiju koja je osnovana od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, na sastanku na kojem je bio i ministar Marko Pavić, nastavićemo rad na rešavanju ovog pitanja i nastojati da se iznađe najbolje moguće rešenje u postojećim okolnostima. Nadam se da ćemo uspeti postići kompromisno rešenje, da i hrvatska strana bude zadovoljna, a naši penzioneri dobiju nadoknadu za neisplaćene penzije – rekao je, odgovarajući na pitanja penzionera, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. 

D.Zečević