Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa saradnicima i direktor “Tehnostana” Kristijan Lovrenščak obišli su danas tri energetski obnovljene višestambene zgrade u Ulici 204. vukovarske brigade 79-81, 83-85, 87-89 u Vukovaru.

– Energetska obnova sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i Grada Vukovara, kao i vlastitim udelom stanara sredstvima pričuve. Ukupna vrednost radova je 4 miliona i 953 hiljade kuna – rekao je gradonačelnik Penava. Pojasnio je da je Fond za zaštitu okoliša u obnovi učestvovao sa 55 %, Grad Vukovar je izdvojio 25% sredstava, a stanari 20%. 

Građevinski radovi na energetskoj obnovi završeni su u novembru 2018. godine, a izvodila ih je firma “Izo – Građenje Konzalting d.o.o.”. U sklopu energetske obnove izvršena je ugradnja toplinske fasade zgrade te energetska obnova ravnog krova sa zamenom hidroizolacije. 

– Primarnim energetskim pregledom ustanovljeno je gde se mogu ostvariti potrebne uštede. Stoga je bilo neophodno staviti izolaciju, izolirati ovojnicu zgrade i to smo učinili sa izolacionim materijalom debljine 15 centimetara na zidovima, 12 centimetara na krovu i 20 centimetara u podrumu. Pregledom smo ustanovili da je postojeća stolarija bila u solidnom stanju. Na taj način smo umanjili iznos koji je bilo potrebno izdvojiti putem kreditne linije. Stanari su neznatnim povećanjem pričuve investirali u ove zgrade četiri miliona kuna bespovratnih sredstava – istakao je direktor “Tehnostana” Kristijan Lovrenščak.

Predstavnik stanara Saša Demirović izrazio je zadovoljstvo energetskom obnovom i manjim računima za grejanje.

– Mi smo već dobili manje račune za grejanje, a u stanovima je toplije. Neki stanari nisu mogli postići temperaturu veću od 21. stepena. Ja se grejem na temperaturi od 22-23 stepena i imam za 30 % manje račune. Pričuvu smo povećali sa 2,70 na 3,40 kuna i vlastitim sredstvima i uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i Grada Vukovara energetski obnovili zgrade i smanjili račune – zaključio je Demirović.

Grad Vukovar je proteklih godina u energetsku obnovu višestambenih zgrada uložio značajna sredstva.

– U protekle četiri godine Grad Vukovar je u energetsku obnovu višestambenih zgrada uložio oko četiri miliona kuna, dok je u ovoj godini planirano milion kuna za sufinasiranje energetske obnove porodičnih kuća – najavio je zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček.