Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo Svetog Simeona Mirotočivog

Spread the love

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije 26.februara je obeležilo svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Tim povodom, na svečanosti održanoj u vukovarskom restoranu Mornar, uručene su godišnje nagrade Veća. Na predlog Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, povelju za za životno delo i ukupan profesionalni i društveni rad u oblastima nauke, kulture, umetnosti i sporta, od značaja za srpsku zajednicu, dobio je Mićun Nenezić, skulptor iz Borova koji se umetničkim radom bavi više od 60 godina, od školskih i vojničkih dana, i još, kako ističe, ne planira prestati.

“Pošto sam ja veliki optimista i sanjar, smatram da je za mene ovo podsticaj. Imam u planu da izradim još mnogo bista poznatih ličnosti kao što je Sava Šumanović, planiram ispred Osnovne škole Borovo da napravim čitače za koje sam makete već napravio. Imam puno zamisli koje sad treba da materijalizujem. Moram požuriti jer mi se približavaju stote”, kaže u šali 79-godišnji Mićun Nenezić.

Nenezić je izlagao širom bivše Jugoslavije, a svoja umetnička dela je često i poklanjao galerijama i institucijama. Većnicu opštine Borovo krasi bista Tome Maksimovića, a ispred Tehničke škole Nikole Tesle u Borovu stoji skulputura metalca u bronzi visine 2 metra.

Dobitnik plakete za izuzetna dostignuća, doprinos i zalaganje u oblasti kulture i umetnosti je Milan Cvijanović iz Bobote, koreograf i umetnički rukovodilac Kulturno-umetničkog društva “Zora” iz Silaša koji se više od 40 godina bavi kulturno-umetničkim amaterizom dajući svoj doprinos u brojnim kulturno-umetničkim društvima. Cvijanović nije prisustvovao dodeli nagrada, pa će mu ona biti uručena naknadno.

Budući da ove godine završava mandat manjinskim većima, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije štampalo je bilten o radu u proteklom četverogodišnjem mandatu. Predsednik Veća Svetislav Mikerević posebno ističe dve projekta namenjena deci, a to su: “Dečja olimijada” i “Deca, pesnici roda svoga”. Počele su i pripreme za nove manjinske izbore koji će biti održani u maju.

“Pripremamo se za te izbore jer želimo da što veći broj naših sunarodnika, da pokažemo i dokažemo da nas ima i da naši predstavnici imaju legitimitet”, kaže Mikerević.

Bogosluženje je održano u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu budući da je Opština Borovo ovogodišnji slavski kum.

“Ovom Veću želim da napreduju u svom radu kao predvodnici srpskog korpusa ne samo na ovom području već i šire, da se izborimo svi zajedno za naša prava koja imamo po pozitivnim zakonima Republike Hrvatske. To je težak i mukotrpan posao, ali ja se nadam da ćemo svi zajedno, od pojedinaca do institucija, u dogledno vreme to i ostvariti”, rekao je Drobić koji je u ime Opštine Borovo predsedniku županijskog VSNM-a poklonio štampač u boji.

U muzičkom programu učestvovali su učenici vukovarske Gimnazije i članovi Tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, a prigodne pesme recitovali su učitelji Milica Šarčević i Stefan Teofilović.