Borovo: Predsednik “Feniksa” ostaje Novica Gajić

Spread the love

Na godišnjoj izbornoj skupštini borovskog Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks”, koja je održana 24. februara u Borovu, za predsednika je ponovo izabran Novica Gajić, koji je na čelu tog udruženja od osnivanja, odnosno u proteklih 12 godina.

Uz predsednika Gajića, članovi Upravnog odbora i naredne četiri godine biće Goran Vučković, Bogoljub Bančić, Zoran Gojkov i Željko Marinković. Funkciju predsednice Nadzornog odbora i dalje će obavljati Dijana Antunović Lazić, a članovi Nadzornog odbora biće Goran Coha, koji je član odbora bio i protekle četiri godine i novoizabrana članica, veterinarka Dušica Rudež.

Prema rečima predsednika “Feniksa” Novice Gajića, pored organizacije međužupanijske izložbe malih životinja “anFex Borovo 2019.”, cilj Udruženja i u ovoj godini biće unaprediti rad po svim sekcijama i timski rad. Udruženje danas ima 57 aktivnih članova.

– Posebno sam ponosan na našu decu i mlade, sekciju juniora. To je budućnost “Feniksa”. Njih je 20, što je trećina aktivnih članova ovog udruženja, a četvrtina ukupnog članstva. Koliki je efekat rada s decom to je nešto što se tek vidi u budućnosti i to me raduje – ističe Novica Gajić, koji je po struci profesor geografije.

Na skupštini su dodeljene i godišnje nagrade članovima sekcije “Letač”, koja okuplja uzgajivače srpskih visokoletača, a ove godine proslavlja tri decenije postojanja, za rezultate ostvarene u četvrtoj takmičarskoj sezoni.

Dejanu Juriću iz Mirkovaca dodeljena je Zlatna alka za rezultat koji je postigao njegov srpski visokoletač koji je leteo 13 sati i 21 minut, prelazni pehar za let od 9 sati i 36 minuta, pehar za prvo mesto sa seniorima i pehar za klupskog pobednika. Pehar za drugo mesto u konkurenciji seniora pripao je Milanu Grubiću iz Mirkovaca za rezultat od 8 sati i i 18 minuta, dok je nagradu za treće mesto dobio Ištvan Bakai iz Osijeka, za rezultat od 7 sati i 33 minuta. Za najbolji rezultat u juniorskoj konkurenciji, od 7 sati i 55 minuta, pehar je dobio Milan Grubić iz Mirkovaca.

Posebna nagrada dodeljena je Borislavu Kuzmanoviću iz Trpinje koji je bio najtrofejniji izlagač tokom protekle sezone. Uz diplomu dobio je i dar sponzora, vreću hrane za golubove.

– Golubove uzgajam već 50 godina. Pored diplome raduje me što sam dobio i hranu za mlade golubove – kaže Kuzmanović, koji je protekle izložbene sezone osvojio 11 šampionskih titula za različite rase golubova, koje je izlagao na izložbama malih životinja.

Članovi “Feniksa” su u protekloj izložbenoj sezoni učestvovali na 11 izložbi i osvojili 67 titula šampiona, 14 nagrada organizatora i 7 pobedničkih titula.

Pačetinski golub je izložen na 29. evropskoj izložbi malih životinja koja je održana od 9. do 11. novembra u Danskoj. Izložena su 22 primerka ove najmlađe hrvatske rase golubova, a Bojan Popović iz Mohova je osvojio titulu evropskog šampiona i evropskog majstora uzgoja.

– Golubarstvo je moj hobi i najveća ljubav. Želja mi je da se omasovi uzgoj pačetinskog goluba i da napravimo specijalku pačetinskog goluba, ako ne ove onda iduće godine – otkriva Bojan.

Rad Udruženja će i u ovoj godini sufinansirati Opština Borovo sa 30 hiljada kuna godišnje dotacije. Skupštini je prisustvovao i zamenik načelnika Duško Drobić.

– Iz izveštaja na skupštini vidimo da je ovo udruženje tokom 2018. godine imalo dosta aktivnosti, na organizaciji međužupanijske izložbe malih životinja “anFex Borovo”, a učestvovali su i na izložbama širom Hrvatske i Evrope, u Danskoj i Slovačkoj, tako da promovišu Borovo i izvan granica Hrvatske. Ispred Opštine Borovo mogu obećati da će i nadalje imati našu podršku i pomoć – kazao je Drobić.

Predsednik borovskog Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova Novica Gajić pozdravio je na godišnjoj skupštini ovog udruženja osnivanje opštinskog Odbora za zaštitu i dobrobit životinja, čiji je član, uz predsednicu Senku Romić i dr. Bogoljuba Bančića, voditelja sekcije za zaštitu životinja ovog udruženja.

– Za Udruženje “Feniks” to je veliko priznanje – ocenio je Gajić.

Pozdravio je i donošenje Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja prema napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području opštine Borovo, koja je usvojena na poslednjoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo.

D.Zečević