Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio srpsku zajednicu u Vukovaru i Dalju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima posetio je juče Vukovar i Dalj gde je s predstavnicima srpske zajednice na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema razgovarao o životu i položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Delegaciju grada Novog Sada u Vukovaru prvo je primio generalni konzul Srbije Milan Šapić, a zatim je upriličen sastanak u prostoru Zajedničkog veća opština. Vučević je u izjavi medijima podsetio da je na ovom području bio pre četiri godine.

“Nažalost, iz onoga što smo čuli ovde u Vukovaru, mnogo toga ne funkcioniše najbolje. Mi bismo želeli da odnosi Hrvata i Srba, Srbije i Hrvatske, budu što bolji, jer smo komšije, živimo jedni pored drugih, na istim prostorima, a imamo i zajedničke muke i probleme kao što je depopulacija”, rekao je Vučević ističući da je posle sporazuma između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, sa srpske strane učinjeno sve što je zatraženo od hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, ali da to nije slučaj kada je u pitanju srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

“I dalje ćemo insistirati da Srbi u Hrvatskoj imaju pravo da koriste svoj jezik i ćiriličko pismo, da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, da mogu da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture kao što ih imaju Hrvati u Srbiji i da Srbi u Hrvatskoj imaju identična prava koja imaju Hrvati u Vojvodini, odnosno u Srbiji. Mi to najbolje možemo da razumemo jer dolazimo iz grada u kojem živi veliki broj sunarodnika Srba sa ovih prostora i grada koji poznat po svojoj multikonfesionalnosti , jednom suživotu i skladu, i ako to može da funkiconiše u Novom Sadu, nema razloga da ne funkcioniše i na ovim prostorima”, poručio je Vučević.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić je i ovom prilikom istakao da brojna prava koja su srpskoj zajednicu u Hrvatskoj zakonom zagarantovana nisu doživela svoju implementaciju, kao ni zaključci i preporuke Međuvladine mešovite komisije između Srbije i Hrvatske za rešavanje problema nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Jeremić je veoma značajnom ocenio podršku matične države Srbije srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

“I ova današnja poseta gradonačelnika Novog Sada svedoči da Republika Srbija u zadnjih nekoliko godina čini velike iskorake kada je u pitanju pomoć Srbima u Hrvatskoj i zaista možemo biti zadovoljni što imamo podršku sa svih nivoa vlasti u Srbiji da se na ovim prostorima očuvamo kao autohtoni narod sa svim elementima svog nacionalnog identiteta”, rekao je Jeremić pozdravljajući inicijativu novosadskog gradonačelnika za potpisivanjem sporazuma o saradnji između grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i sporta.

dig

Nakon razgovora u Zajedničkom veću opština u kojima su učestvovali i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, delegacija iz Novog Sada posetila je Saborni hrama Svetog oca Nikolaja, Srpski dom u izgradnji i novoizgrađeni Parohijski centar u Vukovaru. Gradonačelnik Vučević je obećao pomoć u obnovi kamenog pravoslavnog krsta iz 1763. godine koji se nalazi na obali Dunava u centru Vukovara.

dav

Gosti iz Novog Sada potom su posetili Dalj gde ih je u opštinskoj većnici dočekao načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je u opštini Erdut moguće videti dvojezične table i ćirilično pismo ističući to kao dobar primer suživota Hrvata, Srba i drugih naroda.

“Smatram da je primer dobrog suživota zasluga ljudi koji su bili na čelu ove opštine i pre mene, a prvenstveno zbog toga što je ovde na vlasti srpska zajednica. Teško je izgurati ideje, potrebe i želje naših sunarodnjaka tamo gde na vlasti nisu naši predstavnici. Ovakvim posetama i radom na saradnji sa maticom zajedno radimo na stvaranju kvalitetnijeg života za sve građane”, rekao je Vesić. Nakon razgledanja rodne kuće Milutina Milankovića i stalne postavke u Kulturnom i naučnom centru, gosti iz Novog Sada posetili su Vladičanski dvor u Dalju gde su razgovarali sa episkopom osječkopoljskim i baranjskim Heruvimom. Vladika Heruvim zahvalio je gradonačelniku Vučeviću što je, kako je istakao, došao da poseti i ohrabri srpsku zajednicu na desnoj obali Dunava.

“Naravno da se suočavamo sa određenim problemima, ali možemo da ih prevaziđemo i nađemo rešenje. Dalj, gde se nalazim šest meseci, je pravi primer kako dva naroda mogu da žive u jednom suživotu i dobrim odnosima i da svako neguje svoju tradiciju i kulturu”, istakao je vladika Heruvim.