ICM Vukovar: 10 godina u službi informisanja mladih

Panel raspravom na temu “Informisanje mladih – Vizija? Stvarnost? Izazovi?” i izložbom fotografija u Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar, Info centar za mlade Vukovar juče je obeležio deset godina rada. Još 2008. vukovarski PRONI Centar pokrenuo je web stranicu s ciljem informisanja mladih. Projekat PRONI Centra prerastao je u stalni program, ističe voditeljka Info centra za mlade Vukovar Karolina Šoš Živanović. 

– Info centar za mlade Vukovar je program vukovarskog PRONI Centra koji se sistemski bavi informisanjem i savetovanjem mladih. Želim naglasiti da program provodimo bez obzira na finansijsku podršku, što je veliki uspeh. Na nacionalnom nivou imamo Info centre za mlade koji su se ugasili, kad su ostali bez izvora finansiranja. Mi 10 godina u kontinuitetu provodimo informisanje i savetovanje mladih – ističe Šoš Živanović. 

Kultura, slobodno vreme, zapošljavanje, obrazovanje, mobilnost i aktivizam mladih, neke su od tema o kojima informišu i savetuju mlade već deset godina, u svojim prostorijama, putem web stranice Info centra za mlade Vukovar i Fejsbuka, a od srede i preko Instagrama. 

Moderator panel rasprave, koja je okupila mlade i predstavnike ustanova i organizacija koje rade s mladima, bio je Goran Jelenić iz vukovarskog PRONI Centra. 

– Najveći izazovi s kojima se susrećemo u radu s mladima odnose se na motivaciju, uključivanje mladih i kako zainteresovati mlade za teme koje im nisu zanimljive. Nije isto raditi u području informisanja i savetovanja mladih u Belgiji ili Španiji i kod nas, s obzirom na drugačiji mentalitet, potrebe i okruženje u kojem živimo i radimo, što će i u narednom periodu predstavljati najveći izazov u radu s mladima – rekao je Jelenić. 

Na značaj informisanja mladih i potrebu da se razgovara o izazovima s kojima se susreću mladi, ali i stručnjaci koji rade s mladima, s obzirom na razvoj novih tehnologija, ukazao je Matjaž Medvešek, jedan od uvodničara i član Upravnog odbora Evropske agencije za informisanje i savetovanje mladih (ERYICA).

Na sednici Opšte skupštine Evropske agencije za informisanje i savetovanje mladih 27. aprila 2018. usvojena je Evropska povelja o informisanju mladih. Načela ove Povelje namenjena su primeni kroz sve oblike rada u informisanju mladih. One čine temelj za minimalne standarde i mere kvaliteta, koje bi trebale biti uspostavljene u svakoj zemlji, kao elementi sveobuhvatnog, profesionalizovanog, usklađenog i koordinisanog pristupa u području rada u informisanju mladih i sastavni deo politike za mlade. 

D.Zečević