29/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Skupština KUD-a “Branislav Nušić”: Sezona nastupa počinje 9.marta u Borovu s gostima iz Petrova i folklornom grupom ZUSOP-a

5 min read

Sinoć je održana godišnja skupština Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova koja je započela minutom ćutanja za nedavno preminulog, najstarijeg i dugogodišnjeg člana, Radoslava Vujkovića.

Na skupštini su usvojeni izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu, te plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu. Rad društva odvijao se kroz četiri sekcije: folklornu, tamburašku, likovnu i dramsku. Ukupno je, kroz sve sekcije, društvo zabeležilo 46 nastupa u prošloj godini od kojih je najbrojnija folklorna sekcija imala 23 nastupa. Voditelji ove sekcije su Milan Cvijanović,. Zoran Abadžić i Zorica Kovačević.

“Folklorna sekcija broji 108 članova koji su raspoređeni u četiri grupe. To su najmlađa dečja grupa, starija dečja grupa, prvi ansambl i veterani. Ove godine planiramo 11 nastupa u Borovu, a izvan Borova više od 15”, kaže Zorica Kovačević.

Najvažniji među nastupima je 20.jubilarni Međunarodni festival folklora koji će ove godine biti održan 22.juna. Inače, na repertoaru folklorne sekcije je 12 koreografija za koje društvo ima i odgovarajuće nošnje. Reč je o 1500 komada delova nošnje i 195 pari obuće o kojima brinu Jela Vujković, Trivka Adnađ i Ljubica Bosić.

Tamburaška sekcija koju vodi Dušan Latas broji 25 članovai prošle godine je zabeležila 18 nastupa.

“Imali smo preko 150 proba. Radimo u tri grupe, najmlađa u školi, srednjoškolci i studenti imaju probu nedeljom, a odrasli članovi utorkom. Želimo da nastavimo omasovljavanje sekcije i da poboljšamo kvalitet”, kaže Latas.

Za likovnu sekciju najznačajniji događaj bila je Međunarodna likovna kolonija u Borovu, a 28.po redu biće održana u septembru. Borovski likovnjaci odlaziće i u goste, kaže voditelj Boško Popović.

“Pozvani smo na četiri kolonije u Srbiji i jednu u Kakmužu u Bosni. Ako bude finansijskih mogućnosti odazvaćemo se”, kaže Popović.

Dramska sekcija ove godine priprema novi skeč “Halo, dve karte za Dablin” za koji je tekst već gotov, kaže voditeljka ove sekcije Mila Landup.

“Tema je iseljavanje ljudi “trbuhom za kruhom”. Jedan bračni par odlazi u Irsku nadajući se boljem životu. Pokušavajući da se snađu naivno se upleću u zakulisnu igru preprodaje i šverca. Sve završava uz poruiku da nema ništa bez pravog i poštenog rada”, objašnjava autorka.

Predsednik KUD-a Rado Bosić zadovoljan je rezultatima postignutim u prošloj godini zahvalivši voditeljima i članovima koji su tome doprineli, kao i svima koji su društvu pružili finansijsku podršku.

“Najveći deo dala je Opština Borovo, zatim Savet za nacionalne manjine za festival folklora i likovnu koloniju, Srpsko narodno veće, Zajedničko veče opština, Vukovarsko-sremska županija, obrtnici pojedinci iz Borova i roditelji čija podrška od velikog značaja”, ističe Bosić.

Srđan Jeremić, predsednik Opštinskog veća Opštine Borovo i predsednik Zajedničkog veća opština

Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić pohvalio je rad borovskog “Nušića” i obećao daljnu podršku. Ukazao je na značaj svih manifestacija koje organizuje borovski KUD, a po kojima je Borovo prepoznatljivo i izvan granica Hrvatske.

“Na festivalu nastupaju najkvalitetnija kulturno-umetnička društva, a kvalite ima i likovna kolonija,. Nekoliko slika nastalih na borovskoj koloniji, koje sam kupio u ime Zajedničkog veća opština, danas krasi prostorje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i mnogi pokrajinskih sekretarijata u Vladi AP Vojvodine, tako da i na taj način afirmišemo naše Borovo i sve ono što KUD “Branislav Nušić” radi”, ističe Jeremić.

Ovogodišnja sezona nastupa, najavio je predsednik KUD-a Rado Bosić, počeće 9.marta, celovečernjim programom u kojem će pored domaćina nastupiti gosti iz Petrova i folklorna sekcija Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova.

D.Bošnjak

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.