Načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić obišao radove na dogradnji vrtića u Dalju

Radovi na dogradnji objekta Dečjeg vrtića “Mali princ” u Dalju teku zadovoljavajućom dinamikom, tako da je realno očekivati da će do leta u potpunosti završiti, a u septembru će u novoizgrađeni prostor useliti nova grupa mališana, rekao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić prilikom današnjeg obilaska gradilišta.

“Ovaj projekat je od izuzetnog značajan prvenstveno što imamo, rekao bih, jedan “baby bum”. U 2017. godini rodile su se 23 bebe, a u 2018. godini su rođene 42 bebe. Na listi čekanja za upis u vrtić trenutno je 12 mališana. Ovim proširenjem , kapacitet vrtića bi podigli na 100 polaznika. Zadovoljni smo izvođačem radova, dinamika ide u dobrom smeru, nažalost, projekat je krenuo u kasnu jesen odnosno početkom zime, ali nadam se da će lepo vreme do kraja februara i tokom marta dozvoliti da se radovi završe u zadanom roku”, rekao je načelnik Vesić.

Ukupna vrednost projekta je milion i 300 hiljada kuna, od čega je 950 hiljada odobreno iz Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, dok je 350 hiljada kuna osigurala opština Erdut u svom budžetu. Projektant je Arvum Teh d.o.o. iz Osijeka, a radove izvodi firma Planum građenje iz Vukovara. Rok za završetak radova je 30.mart.

Dinamikom i kvalitetom radova zadovoljan je i Dragutin Pavičić, glavni nadzorni inženjer.

“Ovo je relativno jednostavna gradnja. Na sagrađene zidove ide ravni krov sa hidroizolacijom, nakon čega se paralelno mogu obavljati obrtnički radovi, odnosno električni i vodovodni”, kaže Pavičić.

Proširenjem prostornog kapaciteta Dečji vrtić “Mali princ” koji trenutno broji 56-ero dece, zadovoljiće propisane pedagoške standarde, ističe direktorica Marijana Karpati.

“Mi smo na području opštine Erdut punih šest godina. Broj dece se iz godine u godinu povećava. Hvala opštini Erdut i načelniku koji su se odlučili na proširenje vrtića kako bismo mogli ispoštovati državne pedagoške standarde. Osim dece iz Dalja u ovaj vrtić dolaze i deca s područja Aljmaša i Erduta.

Načelnik Vesić se nada da će se trend povećanja broja novorođene dece nastaviti, ističući čitav niz demografskih mera koje provode kako bi mlado stanovništvo ostalo da živi na području erdutske opštine, od naknade za novorođenčad koja je povećana na dve hiljade kuna, prevoza učenika, do nagrada studentima.

“Finansiramo sve što možemo. Nadamo se da ćemo iznose za te mere zahvaljujući boljoj finansijskoj situaciji malo i podići, i da će one imati nekakvog efekta”, zaključe načelnik Jugoslav Vesić.

D.Bošnjak