Veće srpske nacionalne manjine u Borovu obeležilo krsnu slavu Sretenje

Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) Opštine Borovo obeležilo je 15.februara na Sretenje svoju krsnu slavu, koju proslavlja treću godinu zaredom.

“Tokom godine održavamo brojne aktivnosti, a krsnu slavu od početka slavimo skromno u zgradi Opštine Borovo, nas deset većnika, sveštenstvo i još nekoliko gostiju, ali svečano i lepo”, kaže predsednik VSNM-a Dušan Latas . Osvrnuo se i na položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji se, kako je istakao, suprotno očekivanjima, pogoršao nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

“Taj datum ulaska Hrvatske u Evropsku uniju dočekan je dvojako. Kao srpska zajednica, bili smo presrećni što je Hrvatska ušla u Uniju, smatrajući da će pravna država početi da funkcioniše i da će samim tim naša zajednica biti u boljoj poziciji da ostvari prava koja joj omogućavaju hrvatski zakoni. Međutim, stvari su otišle u potpuno suprotnom smeru jer se ta prava danas ignorišu”, kaže Latas. Ukazao je i na problem nedovoljne medijske zastupljenosti srpske zajednice. Srbi u hrvatskim medijima su, kaže Latas, uglavnom dežurni krivci za sve probleme u društvu.

“Svi oni koji čak i površno prate bilo koji hrvatski medij, uključujući i javne medije koji su finansirani i našim sredstvima kao građana ove države, mogu primetiti da su Srbi uvek negativna vest da smo uvek mi krivi za sve, a s druge strane stalno moramo dokazivati tu neku lojalnost hrvatskoj državi”, priča predsednik borovskog VSNM-a.

Latas smatra da je jedan od prioriteta zaustaviti govor mržnje, a to se , dodaje, može postići doslednom primenom zakona i kažnjavanjem počinilaca.