22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sastanak predstavnika srpske zajednice sa županom Božom Galićem

3 min read

Juče je u prostorijama Vukovarsko-sremske županije održan sastanak predstavnika ovdašnje srpske zajednice sa županom Božom Galićem. Teme sastanka odnosile su se na dogovor oko realizacije dogovorenih planova za srpsku zajednicu, koji su u prethodnim razgovorima sa županom Galićem dogovoreni za 2019. godinu.

I ovom prilikom srpski predstavnici izrazili su nezadovoljstvo jer još uvek nije izvršen prenos osnivačkih prava za škole na području opština Borovo, Negoslavci i Markušica. Župan je pojasnio da je Vukovarsko-sremska županija uputila dopis Odboru za obrazovanje Hrvatskog sabora koji je, kao donosilac zakona, jedini merodavan da pojasni da li se član 93. stav 3. Zakona o odgoju i obrazovanju odnosi i na ove tri škole. Nakon dobijanja mišljenja ovog Odbora Županija će postupiti po njemu, navodi se u saopštenju iz Zajedničkog veća opština.

Na sastanku se razgovaralo i o pomoći Vukovarsko-sremske županije opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Župan je obećao podršku svakoj od ovih opština. Konkretno za opštinu Negoslavci VSŽ će sufinansirati izradu projektne dokumentacije za školsku dvoranu, a za Opštinu Borovo projektnu dokumentaciju za izgradnju doma za stare i nemoćne osobe. Za opštine Markušica i Trpinja biće izdvojena sredstva za projekte prema njihovim potrebama.

VSŽ će u narednom periodu zaposliti pripadnika srpske zajednice, verovatno tehničkog profila. U 2019.godini nastaviće se sufinansirati rad Zajedničkog veća opština, a nešto veća sredstva izdvojiće se i za projekte županijskog Veća srpske nacionalne manjine. Od strane župana Galića obećana je podrška radu i delovanju udruženja i organizacija s područja županije, koje okupljaju pripadnike srpske zajednice, a svojim radom obogaćuju društveni život u svojim sredinama.

Sastanku sa županom Galićem prisustvovali su zamenik župana Đorđe Ćurčić, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, predsednik Županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov i predsednik Kluba većnika te stranke u Skupštini Vukovarsko-sremske županije Vinko Lazić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.