19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U sklopu projekta “Zaželi za Vukovar” zaposleno 10 žena

3 min read

U Vukovaru je danas održana početna konferencija EU projekta “Zaželi za Vukovar”, koji provodi Udruženje žena Vukovar u saradnji sa Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Vukovar.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije iz Evropskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrednost projekta je 1. 658.000 kuna, a u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda.

Kroz projekat je od 1. februara ove godina na period od dve godine zaposleno 10 žena, koje će do 31. januara 2021. pružati uslugu podrške, odnosno pomoći u kući za 40 krajnjih korisnika, starih i nemoćnih osoba iz Vukovara.

Zahvaljujući ovom projektu posao je dobila i dugotrajno nezaposlena obućarska tehničarka Milomirka Puvača.

– Srećna sam što ću u naredne dve godine imati siguran posao. Brinem o četiri starije osobe. Briga o starim i nemoćnim osobama mi nije strana, jer sam i ranije radila slične poslove – priča Milomirka.

Ljubica Todić je 56-godišnja obućarska tehničarka, kojoj je ovo prvi posao nakon 25 godina.

–  Bez posla sam bila proteklih 25 godina, odnosno od poslednjeg rata. Srećna sam što danas imam posao jer doživeću ponovo da imam svoju platu. To je predivan osećaj i ovom prilikom se zahvaljujem Udruženju žena Vukovar, koje mi je to i omogućilo – kaže Ljubica.

Pored sigurnog posla, novozaposlene žene kojima su danas svečano uručeni ugovori o radu, dobiće i priliku za prekvalifikaciju, ističe voditeljka projekta Mirjana Mizdrak Mišanović.

– Sve zaposlene žene su starije od 50 godina i dugotrajno nezaposlene, dakle žene u nepovoljnom društvenom položaju, koje imaju najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje i planirana je edukacija tj. osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada. U dogovoru sa zaposlenim ženama organizovaćemo osposobljavanje – ističe Mizdrak Mišanović.

– Od 2.310 nezaposlenih osoba u evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 53 odsto su žene, a ovim projektom biće omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena, s naglaskom na žene starije od 50 godina – zaključila je predstojnica Ureda Jasna Kolar.

U Udruženju žena Vukovar saznajemo i da se na javni poziv u sklopu ovog projekta za posao prijavilo 60 žena i više od stotinu potencijalnih korisnika, što najbolje govori o potrebi vaninstitucionalne brige o starim i nemoćnim osobama na našem području. 

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.