Slavonskim poljoprivrednicima odobreno 58,8 miliona kuna za finansiranje 163 projekta

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je juče u Osijeku sa 163 korisnika ugovore o potporama za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu, vredne 58,8 miliona kuna.

Ugovori su potpisani s poljoprivrednicima kojima su odobrena sredstva za projekte iz operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“  i  6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH.

Najavio je da će Ministarstvo ove godine raspisati konkurse vredne 360 miliona evra.

Mladi poljoprivrednik kojem je poljoprivreda osnovna delatnost i korisnik je operacije 6.1.1. dobija 50 hiljada evra u kunskoj protivvrednosti, odnosno 100 odsto potpore za celi niz aktivnosti koje doprinose razvoju poljoprivrede, od kupovine poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnje prostora za direktnu prodaju i slično. Operacija je namenjena i onima kojima poljoprivreda nije osnovna delatnost, a takvi mogu ostvariti potporu od 20 hiljada evra u kunskoj protivvrednosti.

U Hrvatskoj se trenutačno provodi 645 projekata mladih poljoprivrednika kojima je odobreno gotovo 243 miliona kuna u operaciji 6.1.1. Programa ruralnog razvoja, a do danas im je isplaćeno 180 miliona kuna.

Operacija 6.2.1. namenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke delatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i delatnost uređenja krajolika, čuvanja dece te starijih i nemoćnih osoba. Iznos potpore je 50.000 evra po korisniku u kunskoj protivrednosti, a juče je ugovore potpisalo 57 korisnika ove mere.