22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana 7. degustacija bjelobrdskih vina

3 min read

U organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bijelo Brdo u subotu uveče u bjelobrdskom Domu kulture održana je 7. degustacija bjelobrdskih vina. 

Ocenjivačka komisija, na čijem je čelu bio Đorđe Dokić iz Erduta, dodelila je ukupno šest prvih mesta, po tri prva mesta u dve kategorije, autohtonih i ostalih vina, za belo, crno i roze vino. Nagrađeni su Vasilije Nešić, Ilija Nešić, Siniša Brekalo, Bojan Žekić, Radoslav Bošković i Miloš Katanić. 

Zahvaljujući ovoj manifestaciji, bjelobrdska vina su iz godine u godinu sve kvalitetnija, kaže Dokić.

– Iako je ova smotra više izložbenog karaktera, proizvođači vina iz Bijelog Brda su to shvatili dosta ozbiljno. Ranije je bilo slučajeva da se vino oseti na bure ili da je previše kiselo. Kvalitet se kroz godine značajno popravio, na čemu im čestitamo – kaže Dokić.

Cilj ove manifestacije je promocija domaćih vina, a proizvođačima iz Bijelog Brda nisu važne količine, već kvalitet vina, podvlači Slobodan Nešić, predsednik bjelobrdskog SKUD-a.

– Naš cilj je da napravimo kvalitetno vino, od domaćih sorti za svoje potrebe, svoje goste i prijatelje, da pijemo vrhunsko, kvalitetno “ekstra devičansko” bjelobrdsko, domaće vino – ističe Nešić, od kojeg saznajemo da je u Bijelom Brdu danas 38 vinogradara, koji imaju svoje vinograde, a da se na ocenjivanje svake godine prijavi 50-60 uzoraka vina. 

U Domu kulture u Bijelom Brdu održan je i prigodan program u čast Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, koji je otvoren projekcijom kraćeg filma o bjelobrdskoj pudarini, a nastavljen kulturno-zabavnim programom, proglašenjem najboljih vina i druženjem do kasno u noć. Posetioce je zabavljao Tamburaški orkestar “Dunavske zore” iz Borova.

Programu su, uz meštane Bijelog Brda i okolnih sela, prisustvovali i gosti iz Koprivničko-križevačke županije, Istre, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. 

Specijalni gosti i učesnici programa ove godine bili su humoristi iz Trpinje, koji su s veselim i pričljivim domaćinima, uz šale, anegdote i legende ovog vinogradarskog i vinarskog kraja, obojili humorom ovo zimsko veče i vratili nas u neka stara, dobra vremena. 

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.