Brankovo veče pod brezama Pačetina

U Pačetinu je sinoć održana kulturna manifestacija “Brankovo veče pod brezama Pačetina” posvećena Branku B. Kovačeviću, lekaru, humanisti i pesniku, koji je rođen u Pačetinu 1952, a umro 2002. godine u Budvi.

Program je započeo polaganjem venca ispred Brankove biste i prigodnim recitalom, a nastavljen je muzičko-poetskim programom u pačetinskom Domu kulture, uz učešće Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor, recitatora i pesnika s našeg područja. U programu su učestvovali pesnici Miodrag Nedeljković iz Bobote, koji je i vodio program, Milenko Vasiljević iz Osijeka, Gordana Pavić iz Dalja, Branko Zec iz Borova, Ljubinka Arambašić iz Bobote, Branislava Jurišić-Maričić iz Trpinje i Mihajlo Zečević iz Klise.

– Program organizuju pačetinska Prosvjeta i KUD “Branko Radičević” iz Pačetina već četvrtu godinu, od postavljanja pesnikove biste ispred mesnog Doma kulture, iako su proteklih 10-ak godina održavane pesničke večeri u čast ovog pesnika, u organizaciji Opštine Trpinja. Program se uvek održava na pesnikov rođendan 8. februara – ističe predsednik pačetinske Prosvjete Petar Musić.

Programu su prisustvovali i Brankovi nećaci iz Novog Sada, Lazar Zlatić i njegova sestra Milica, koji su se zahvalili meštanima Pačetina i ovdašnjoj zajednici jer kroz održavanje ove manifestacije čuvaju uspomenu na njihovog ujaka Branka.

Branko B. Kovačević rođen je 8. februara 1952.godine u Pačetinu. Školovao se u Vukovaru, gde je završio Gimnaziju i u Novom Sadu, gradu u kojem je završio Medicinski fakultet i specijalizaciju. Radio je u Vukovaru, Novom Sadu i Budvi. U Vukovaru je živeo do 1999. godine, a potom se preselio u Budvu gde je, posle duge i teške bolesti, umro 2002. godine. Deset godina nakon njegove smrti, 2012. godine, njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodni Pačetin.

Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, nagrada grada Subotice “Zlatni prsten” i “Panonski galeb”, nagrade grada Vučitrna “Gligorije Elezović” i nagrade beogradskih Večernjih novosti “Milan Lalić”. Njegovu poeziju obeležavaju lirski i rodoljubni motivi. Pisao je o ravnici, prirodi, rekama, voću, ali i o stradanju srpskog naroda. Objavio je knjige stihova; “Zanos mladice”, “Traži me majko u slobodi ptice”, “Uz Dunav na ušću Vuke”, “Kad voćka zapupi”, “Mnogostradalni rod naš srpski”, “Tamnina” i “Trn u osmehu”.

D.Zečević