Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine od 305 000 stanovnika, koliko je brojala Osječko-baranjska županija (OBŽ) , njih 23 000 ili 7,76 odsto izjasnilo se kao pripadnici srpske nacionalne manjine.

“Od 42 jedinice lokalne samouprave, koliko ih ima na području OBŽ, politički predstavnici srpske nacionalne manjine nosioci su vlasti, odnosno načelnici i većina u predstavničkom telu, u samo tri opštine, a to su Erdut, Šodolovci i Jagodnjak. U pet opština Srbi imaju zamenike načelnika i u jednom gradu zamenika gradonačelnika, a u opštini Magadenovac predstavnici srpske zajednice participiraju u Opštinskom veću. U ostalim gradovima i opštinama, nažalost, nismo politički zastupljeni, nismo organizovani kao narod ili delujemo kroz druge političke opcije”, rekao je gostujući u emisiji “Na dnevnom redu” zamenik župana Osječko-baranjske županije iz reda srpske nacionalne manjine Radomir Čvarković.

“U tim sredinama nije zastupljen ni kulturno-prosvetni aspekt života Srba”,dodao je , “te dolazi ili je već došlo do asimilacije.”

Prema Zakonu o izborima i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina svaka manjina koja na nivou županije prelazi 5 odsto od ukupnog broja stanovnika ima pravo da bude zastupljena i u izvršnoj vlasti.

“S obzirom da u OBŽ srpske nacionalne manjine ima preko 5 odsto, srpska nacionalna manjina ima pravo na zamenika župana u izvršnoj vlasti županije, a takođe i na tri predstavnika u županijskoj skupštini. Od izbora održanih 2017. godine funkciju zamenika župana obavljam ja, ali SDSS kao politička stranka nije uspeo da pređe cenzus pa su tri člana Županijske skupštine iz reda srpske nacionalne manjine izabrana sa lista HDZ-a, HDSSB-a i SDP-a”, kaže Čvarković.

Govoreći o modelima obrazovanja dece pripadnika srpske nacionalne manjine Čvarković kaže kako se obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, na području čitave Osječko-baranjske županije, provodi u samo dve škole.

“To su Osnovnoj školi u Bijelom Brdu i OŠ Jagodnjak sa svojom područnom školom u Bolmanu. Jedino u OŠ Ernestinovo nastava se provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu B, dok sve ostale škole u kojima se školuju deca srpske nacionalnosti su na modelu C. Smatram da je model C manje-više nekakva izborna nastava i da kroz takav vid nastave imamo situaciju da nam deca završe osnovnu školusa slabim znanjem čitanja i pisanja ćiriličnog pisma i poznavanja srpskog jezika”, konstatovao je Čvarković.

Jedan od uzroka tome je i slaba zainteresovanost roditelja da im deca pohađaju nastavu na maternjem jeziku i pismu, smatra Čvarković, poručivši da bi “pitanje obrazovanja dece i očuvanja identiteta trebalo svima da bude na prvom mestu”.

S.Velebit