Sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru odigrana predstava “Nemanjići – podela carstva” u izvođenju glumaca “Akademije 28” iz Beograda. Predstava govori o podeli vlasti u dinastiji Nemanjića poslednje decenije dvanaestog veka i sukobima među najbližima, ali i o ljubavi prema roditeljima i ljubavi prema Bogu. Predstavu je napisao i režirao Lazar Dubovac koji igra i glavnu ulogu, Rastka Nemanjića odnosno Svetog Savu.

“Pre nekoliko godina sam igrao u jednoj drugoj predstavi o Svetom Savi, međutim poželeo sam da ovde priđem s druge strane i da se bavim materijalnim i nematerijalnim. Kao što se knez Lazar dva veka posle Rastka pitao da li je važno nebesko ili zemaljsko carstvo, mislim da se i Rastko isto pitao i da je zato odlučio da ode u manastir . Pored svog bogatstva i svega što su Nemanjići imali on je poželo da potraži jedno drugo bogatstvo, a to je ono koje nosimo u duši”, kaže Lazar Dubovac. U predstavi se, kaže, uglavnom bavi istorijskim činjenicama, ali ima i delova kojih nema u istorijskim podacima.

“Bilo mi je zanimljivo da dočaram susret dva brata, Rastka i Vukana koji je prema istorijskim pričama želeo da nasledi carstvo i nije mogao da se pomiri s tim što je Stefan nasledio Srbiju. Taj sukob dva duha je ono što je mene zanimalo”, pojašnjava Dubovac.

U predstavi još igraju Janko Cekić, Nikola Ivačkov i Tašana Đorđević, a ulogu majke Ane tumači Zlata Numanagić.

“Majka Ana je svojoj deci usađivala ljubav prema veri i veoma je uticala na Rastka, bila je blaga i puna ljubavi i tako je ustvari došlo do toga da Rastko odluči da ode u manastir. Naravno, pre toga se sreo sa monahom sa Svete Gore i to je bilo prelomno da uradi nešto što se u to vreme nije radilo, a to je da pobegne od kuće. Ovo je poetska predstava o tome kako je to možda moglo biti. Tako mi pretpostavljamo da je moglo da se dogodi, ali smo se naravno držali istorijskih činjenica. Poruka je da budemo hrišćani u duši, verovali ili ne, dakle, da budemo dobri ljudi”, govori glumica.

Predstavu „Nemanjići – podela carstva“ koja je prvi put izvedena u Hrvatskoj organizovalo je Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor” povodom proslave Svetog Save.

“Hteli smo da osim koncerata našoj publici poklonimo i ovu predstavu. Ovo je predstava i za odrasle i za decu tako da smo na taj način hteli da nagradimo našu decu koja se svake godine pripremaju za proslavu Svetog Save u svojim školama , a sada su imali priliku da vide kako to rade poznati glumci”, kaže Aleksandra Krtinić iz “Javora”. Naša sagovornica ističe da je s pozorištima u Srbiji lako stupiti u kontakt i da bi rado organizovali više ovakvih programa, ali da je uvek presudan finansijski momenat.

“Na sreću, imali smo veliko razumevanje i podršku Zajedničkog veća opština čiji je predsednik od srca podržao ovu ideju i pristao da ZVO snosi troškove predstave”, kaže Krtinić. Osim ovom predstavom “Javor” je praznik Svetog Save obeležio i kao suorganizator i učesnik Eparhijske Svetosavske akademije.