Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar je u saradnji sa učilištem Dabro proveo prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za vozače motornih vozila i C kategoriju, koja je trajala gotovo godinu dana. U prostorijama Zavoda polaznicima su uručene diplome za uspešno savladano obrazovanje koje je prošlo desetero nezaposlenih osoba.

“Srednju Ekonomsku školu završio sam još 2005. godine i od tada nisam uspeo da pronađem stalni posao. Zadovoljan sam prekvalifikacijom, sve je bilo odlično i nadam se da ću uskoro pronaći posao vozača”, kaže Darko Okanović.

Obrazovanje nezaposlenih osoba za ovo zanimanje provedeno je kroz mere aktivne politike zapošljavanja, konkretno kroz meru obrazovanje nezaposlenih, rekla je ovom prilikom predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar.

“Reč je zanimanjima u delatnostima poput građevinarstva, ugostiteljstva, saobraćaja,  zdravstva i socijalne skrbi u kojima nedostaje oko 30 zanimanja, a među njima su zavarivač TIG postupkom, tesar, zidar i druga. Sva zanimanja odabrali smo na osnovu naših analiza podataka o traženim zanimanjima koja dobijamo od poslodavaca”, rekla je Kolar.

Dodala je kako je vozač jedno od traženijih zanimanja tako da je u protekle dve godine na području naše županije zaposleno oko 350 vozača, od kojih 260 preko Zavoda za zapošljavanje.

Naglasila je da je obrazovanje besplatno, a polaznik dobija  mesečnu novčanu pomoć do 1.500 kuna i plaćeni putni trošak.

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar će u ovoj i idućoj godini u različite programe obrazovanja uključiti oko 590 nezaposlenih osoba. Kolar je pozvala sve nezaposlene da sa svojim savetnicima razgovaraju i pronađu obrazovanje koje će ih najbrže vratiti na tržište rada.

S.Velebit