Centralna Svetosavska akademija za područje Eparhije osječkopoljske i baranjske održana je u Hrvatskom domu u Vukovaru koji je bio ispunjen do poslednjeg mesta.

“Danas celokupno srpstvo kliče “Uskliknimo s ljubavlju”. Zaista danas trebamo svom dušom i srcem da uzvikujemo tu reč – ljubav, jer je ljubav osnovni motiv svetosavskog predanja.To predanje nam otvara vrata svetosavske misije koja se isključivo temelji na Svetom Jevanđelju. Jevanđelje nam budi nadu i bodri naš duh. Taj bodri duh rađa se u grudima svih, budi ponos i radost jer naše narodno biće ima takvu ličnost koja nas okuplja, sabira i čini da svi jedno budemo u Hristu Isusu. Suština našeg života na prostorima stradanja na kojima se nalazimo je upravo u crkvi i liturgijskoj zajednici. Tu smo svi jedno sa Hristom, tu se sabiramo i činimo tu sabornost koja je neophodna našem narodu da ostane i opstane na ovim prostorima “, rekao je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Ovogodišnja proslava Savindana je u znaku velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

“To ove godine podvlačimo kao glavni momenat u životu Svetog Save. Pored svega onoga što znamo da je on uradio, da je bio svetitelj, prosvetitelj, književnik i diplomata, on je bio i prvi srpski arhiepiskop. Sveti Sava je uspeo da ostvari samostalnost crkve i bio je njen prvi arhiepiskop sa sedištem u Žiči”, kaže đakon Srđan Lukić, koordinator manifestacije.

bst

Svetosavsku besedu ove godine je održao Jovan Sekulić, veroučuitelj u Osnovnoj školi “Siniše Glavaševića” u Vukovaru, a u programu akademije koji je bio podeljen na duhovni i svetovni, učestvovali su članovi Kamernog mešovitog hora Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” i učenici Ekonomske škole u Vukovaru. Recitacije i dramske prikaze kojima se predstavilo 14 srednjoškolaca od prvog do četvrtog razreda, odabrale su i pripremile profesorke srpskog jezika Slađana Milješić-Ćićić i Mirjana Radišić-Balihodžić.

“Naša ideja je bila je da u recitatorskim delom obeležimo 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a kako je Sveti Sava deo naroda odavno pretočen u pesme, priče i legende, smatrali smo da bi bilo vrlo lepo da oživimo i duh naroda koji u svom srcu do danas nosi Svetog Savu”, govori profesorka Radišić Balihodžić. Program je završio svetosavskom himnom “Uskliknimo ljubavlju svetitelju Savi!”.