Liturgijom u hramu Svetog Stefana u Borovu i svečanom akademijom u školskoj sportskoj dvorani, u Borovu je juče obeležen praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save.

Proslava školske slave Svetog Save je najsvečaniji dan u Osnovnoj školi Borovo, ističe direktor škole Tihomir Jakovljević.

– Učitelji i deca su se potrudili da i ove godine pripremimo lepu priredbu. Naša škola danas ima 264 učenika. Osipanje učenika se zaustavilo. Od početka ove školske godine otišla su nam tri učenika, jedan u Borovo naselje i dvoje u inostranstvo. Nadam se da ćemo sledećih godina imati, ako ne veći broj učenika, onda bar približno toliko učenika – kazao je direktor borovske škole, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A.

Ovogodišnji školski kum je košarkaški trener Milorad Manojlović, koji je kumstvo preuzeo od Ružice Slavić, nastavnice u penziji. Za Manojlovića je to velika čast.

– Za mene je ovo velika čast jer školsku slavu Svetog Savu doživljavam i kao svoju slavu. Više od 37 godina radim kao vanjski saradnik u školama, a u ovoj školi sam već 26. godinu – rekao je u izjavi za naš Milorad Manojlović.

Nakon izvođenja Himne Svetom Savi, osvećenje slavskog kolača i žita obavili su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i prvi borovski paroh, protojerej Milenko Grebić, nekadašnji drugi borovski paroh, danas u penziji i jerej Dragan Serdar, drugi borovski paroh. Ističući značaj ovog praznika, Serdar je rekao da je Sveti Sava mnogo učinio u svoje vreme, ali je važno i ono što je ostalo iza njega.

– Sveti Sava je putokaz, a svetosavlje jevanđelje na srpskom, naš put ka Hristu. Zato je važno da sledimo Svetog Savu, koji nas upućuje ka Hristu i spasenju sopstvene duše. To je važno da razumemo, da ne doživljavamo svetosavlje isključivo kao neki kulturološki fenomen u našem narodu kroz istoriju, nego zaista kao prvi put, istinski put koji nas vodi ka Hristu. Naš zadatak je sačuvati ono što imamo, što su nam ostavili naši preci, da to predamo našoj deci i da budemo pravi i istinski Svetosavci – kaže Serdar.

Svetosavskom besedom krsnu slavu društva obeležiće danas u Borovu Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Borovo. Program će biti održan u velikoj sali Kulturnog centra Borovo s početkom u 18 časova i 30 minuta. U programu će učestvovati jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski, recitatori borovske “Prosvjete”, Pevačka grupa Podobora “Naši koreni” i učenici Osnovne škole Borovo.

D.Zečević