Iz Borova je prepodne otpremljena još jedna donacija od tonu i 300 kilograma mesa i mesnih prerađevina, za potrebe Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” manastira Krka kod Knina.

Reč je o humanitarnoj akciji koju već tradicionalno organizuju Samostalna demokratska srpska stranka, Zajedničko veće opština, opštine s većinskim srpskim življem na našem području i manjinska veća. Vrednost donacije je 25 hiljada kuna, saznali smo u mesnici “Bođirković” u Borovu, gde je meso besplatno obrađeno.

Koordinator ovogodišnje akcije bila je Eparhija osječkopoljska i baranjska na čelu s episkopom Heruvimom, koji je svojevremeno kao profesor Bogoslovije dolazio po ovu pomoć.

– Ovo je prva godina kako sam u organizaciji akcije, a do pre godinu dana sam dolazio po ovu donaciju, koja je veoma značajna jer obezbeđuje potrebe za hranom naših đaka tokom jednog školskog polugodišta. Raduje me što ovaj naš kraj može da pomogne našem narodu u drugim krajevima Hrvatske, a posebno tamo gde je srpski narod malobrojan, kao što je to slučaj u Eparhiji dalmatinskoj – kazao je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Bogoslovija “Sveta Tri Jerarha” danas ima 32 učenika, saznajemo od igumana manastira Krka Sevastijana, koji je u Borovu preuzeo pomoć.

– Ova pomoć je nama od velikog značaja. Trenutno u našoj Bogosloviji u pet razreda imamo 32 učenika, što je manji broj učenika u odnosu na prethodne godine, kada je bilo oko 40-50 učenika. Svaka pomoć je dobrodošla – ističe otac Sevastijan i dodaje da manastiru pomaže i srpsko stanovništvo iz Dalmacije s donacijama povrća za potrebe manastirske kuhinje.

– Nažalost, firme i pojedinci iz Srbije i Republike Srpske, koji su u mogućnosti i žele pomoći, zbog administrativnih barijera, odnosno granica i carine, nisu u mogućnosti da to i realizuju – kaže otac Sevastijan.

Akciju prikupljanja pomoći za Bogosloviju “Sveta Tri Jerarha” manastira Krka pokrenula je 2002. godine Samostalna demokratska srpska stranka, podsetio je u izjavi medijima predsednik Glavne skupštine SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović.

– Nadamo se da ćemo i ubuduće imati priliku da se organizujemo i da ispoštujemo ovo što smo započeli. Ovo je na neki način postala i naša obaveza, da pomažemo rad i opstanak Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha ” u manastiru Krka – rekao je dr. Stanimirović.

Ovogodišnju akciju, čiji je koordinator Eparhija osječkopoljska i baranjska, a organizator SDSS, finansijski su pomogli Zajedničko veće opština, opštine Erdut, Borovo, Negoslavci, Markušica, Šodolovci, Jagodnjak i Trpinja, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i privrednik Jovo Vuković iz Bijelog Brda.

D.Zečević