Čelnik vukovarskog Živog zida i gradski većnik Pavao Josić podneo je Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave radi „javnog poticanja na nasilje i mržnju“. U obrazloženju prijave navodi se da je Penava 14. januara ove godine u zgradi vukovarske gradske uprave održao konferenciju za novinare povodom 21. godišnjice mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

„Na toj konferenciji je zloupotrebio položaj gradonačelnika i svojim izjavama poticao međunacionalnu netrpeljivost i širenje straha zloupotrebljavajući, između ostalog, maloletnike srpske nacionalne manjine. Naime, pokazao je novinarima video snimak grupe  maloletnika, a na kojem se, u nekim slučajevima, jasno razabiru lica maloletnika i jasno te nedvosmisleno ukazao novinarima da se radi o deci srpske nacionalnosti, učenicima srednje Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

Gradonačelnik je ustvrdio da nisu ustali na intoniranje hrvatske himne nego su ostali da sede tokom fudbalske utakmice između NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar ’91 od 24. oktobra prošle godine, stavljajući na taj način i te maloletnike u kontekst svoje konferencije za medije tokom koje je sadašnje stanje u Vukovaru ocenio kao “puzajuću velikosrpsku agresiju”, navodi se u krivičnoj prijavi i dodaje da je izveštaj s te konferencije za novinare postavljeno na službenu web stranicu Grada Vukovara zajedno s linkom na spomenuti video-snimak.

Izveštaje s konferencije preneli su brojni mediji, a u TV prilozima takođe se vide neka od lica maloletnika sa spornog snimka, koja su na taj način postala dostupna i poznata velikom broju ljudi“, navodi se u prijavi.