ZVO: Sastanak srpskog dela Međuvladinog mešovitog odbora za nacionalne manjine

U sklopu priprema za zajednički sastanak srpskog i hrvatskog dela Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za rešavanje pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, koji će biti održan idućeg meseca u Hrvatskoj, srpski deo Međuvladinog mešovitog odbora boravio je u Zajedničkom veću opština u Vukovaru, gde je održan radni sastanak. Više o jučerašnjem sastanku, kojem je prisustvovao i episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, kao i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, saznali smo od predsednika Zajedničkog veća opština i člana Međuvladinog mešovitog odbora s hrvatske strane Srđana Jeremića.

– U februaru će biti održan zajednički sastanak Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za rešavanje pitanja i problema srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji. Pre mesec dana održan je sastanak hrvatskog dela MMO-a, na kojem smo izložili naše probleme i analizirali šta je urađeno u proteklih godinu dana, vezano za zaključke i preporuke Međuvladinog mešovitog odbora, koji je zasedao u Beogradu i Bačkom Monoštoru 30. i 31. januara 2018. Iako je prošlo godinu dana, žalosno je da nekih značajnijih koraka, vezano za rešavanje pitanja i problema srpske zajednice nije bilo niti u jednom segmentu od onoga što je stavljeno na papir, odnosno što stoji u zaključcima i preporukama. Žao nam je zbog toga i zaista se nadamo da će ovako intenzivna komunikacija s predstavnicima naše matične države doprin eti da s e pozitivna praksa, koju oni imaju prema pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji, reflektuje i prenese na teritoriju Hrvatske i da Republika Hrvatska počne da primenjuje ono na šta se obavezala prvenstveno svojim zakonima, a onda i zaključcima i preporukama Međuvladinog mešovitog odbora – rekao je u izjavi medijima nakon sastanka u Vukovaru Srđan Jeremić.

Govoreći o zaključcima jučerašnjeg sastanka, Jeremić je izrazio zabrinutost zbog govora mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

– Tražimo da se zakonska regulativa, kojom se reguliše govor mržnje, pojača i intenzivira, da bude stroža, jer je ona danas relativno blaga i vidimo da nema neke posebne efekte. Takođe, insistiramo da se manjinski mediji finansiraju u većoj meri od strane države, odnosno da prvo dobiju status manjinskih medija. Sledeći segment o kojem smo razgovarali kao o novoj preporuci je u domenu obrazovanja. Osim registracije manjinskih škola tražimo da se izvrši definisanje statusa i nadležnosti voditelja nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u školama u kojima se nastava odvija po modelu A, a direktori su iz reda većinskog naroda. Tražili smo i da u nove preporuke uđe da se tema logora Jasenovac više apostrofira u osnovnim školama u RH i da se organizuju ekskurzije dece, kako bi se upoznali sa strahotama koje su se dogodile za vreme Drugog svetskog rata. Takođ e, traž imo povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskom privrednom društvu “Privrednik”, s obzirom da taj zahtev nismo uspeli da realizujemo u proteklih dvadesetak godina – pojašnjava Jeremić.

Pre sastanka u Zajedničkom veću opština, delegaciju iz Srbije primili su predstavnici vukovarskih gradskih vlasti. Kako nam je potvrdio kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ivan Bošnjak, na sastanku u gradskoj upravi bilo je govora i o nedavnim medijskim istupima gradonačelnika Ivana Penave o navodnoj velikosrpskoj politici u Republici Hrvatskoj.

– Zanimljivo je da gradonačelnik nije imao vremena da se s nama sastane, iako smo se na vreme najavili preko Ambasade u Zagrebu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru. Imali smo priliku da se sastanemo sa zamenicima gradonačelnika i članom Gradskog veća Vukovara iz redova HDZ-a, koji predstavlja srpsku manjinu. Sastanak je bio konstruktivan i otvoren. Dotakli smo se brojnih pitanja, između ostalog, i nedavnih istupa gradonačelnika Penave. Tražio sam da ubuduće istupi predstavnika vlasti i većinskog naroda idu u pravcu pomirenja, odnosno da se bilo kakav govor mržnje u javnosti, u interesu svih građana, isključi iz javnog dijaloga. Takođe, imali smo priliku da u međusobnim kontaktima ponovo istaknemo potrebu rešavanja statusa Zajedničkog veća opština, da zatražimo i posebno budžetiranje u gradu Vukovaru. U tom pogledu naišli smo na razumevanje i očekujemo da se s hrvatske strane povuku konkretni potezi – kazao je Bošnjak i dodao da će o sastanku s predstavnicima gradskih vlasti izvestiti svog kolegu s hrvatske strane, kopredsedavajućeg Međuvladinog meštovitog odbora Zvonka Milasa.

– Tražiću da svojim autoritetom utiče na lokalne vlasti, da ono što se u Vukovaru dešava ovih dana ostane na početku 2019. , a da se u narednom periodu posvetimo i okrenemo budućnosti i zajedničkom životu – podvlači Ivan Bošnjak.

D.Zečević