Jeckov: Napad na učenika u Vukovaru rezultat je Penavine antisrpske kampanje

Na autobuskom kolodvoru u Vukovaru, sinoć oko 19 časova, napadnut je učenik trećeg razreda Tehničke škole “Nikola Tesla” u Borovu naselju, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku.
 
Prema nezvaničnim informacijama koje je prvi objavio portal Srbi.hr, mladića je, dok je čekao autobus za Mirkovce, napalo pet do šest maloletnika s fantomkama na glavama među kojima je bio i jedan bez kape. Njega je napadnuti mladić prepoznao, a navodno se radi o učeniku koji pohađa istu školu, ali nastavu na hrvatskom jeziku.
 
U toku je kriminalističko istraživanje, potvrdio je u telefonskoj izjavi za Radio Borovo portparol Policijske uprave vukovarsko-sremske Domagoj Džigumović. Prema njegovim rečima, policija je na mestu događaja po dojavi zatekla samo jednu maloletnu osobu. 
 
“Sinoć oko 19,20 sati zaprimili smo dojavu da je na vukovarskom autobuskom kolodvoru došlo do sukoba više osoba. Odmah smo došli na mesto događaja, međutim nismo zatekli sve učesnike, već samo jednu maloletnu osobu s kojom smo razgovarali. Još uvek je u toku kriminalističko utvrđivanje s ciljem da se utvrde svi učesnici i okolnosti samog događaja. O svim do sada prikupljenim saznanjima obavestili smo nadležno državno tužilaštvo”, rekao nam je Džigumović.

Prema dostupnim informacijama, učenik Tehničke škole zadobio je lakše povrede. Do napada je došlo dva dana nakon što je gradonačelnik Ivan Penava održao konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, prozvao učenike Tehničke škole koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku jer na fudbalskoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK “Vuteks Sloga” Vukovar i HNK “Vukovar ‘91”. nisu ustali dok je bila intonirana himna Republike Hrvatske.
 
Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, je u razgovoru za Novosti kazala da je napad na učenika rezultat politike koju vodi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jer je on apostrofirao srednju školu “Nikola Tesla” kao problematičnu i onu iz koje dolaze učenici koji ne ustaju dok se intonira himna.
 
– Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog delovanja. Ono što se dogodilo duboko me pogodilo. Penava uporno ignoriše trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je to fudbalska utakmica postala obrazac ponašanja. Na fudbalskih igralištima i stadionima imali smo priliku svašta čuti, pa i skandiranja “Za dom spremni” ili “Ubij, ubij Srbina”, pa se nekad na njih reagovalo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Ivan Penava nije video tu decu na igralištu – rekla je Jeckov Novostima.