Prvu bebu rođenu u ovoj godini u vukovarskoj bolnici Pavla Lukića iz Negoslavaca i njegovu majku Branku danas je u bolnici posetio načelnik ove opštine Dušan Jeckov sa saradnicima. Tom prilikom čestitao je srećnim roditeljima te izrazio zadovoljstvo što je prva beba u vukovarskoj bolnici u 2019. upravo iz Negoslavaca. Roditeljima najmlađeg stanovnika ove opštine Jeckov je ovom prilikom uručio poklon-bon za godišnju zalihu pelena.

“Ovo je jedna posebna situacija, slično kao što je bio slučaj sa trojkama koje su u prošloj godini rođene u našoj opštini. Mi u našim programima vodimo brigu o mladim osobama, deci i roditeljima te u tom smislu izdvajamo po 2 000 kuna za svako novorođeno dete. S obzirom da su ovo primeri koji imaju poseban značaj, mi smo odlučili da roditeljima uručimo dodatni bon za godišnju zalihu pelena”, rekao je Jeckov.

Pavle Lukić je drugo dete u ovoj porodici, a majka Branka rodila ga je 1. januara u 9 sati i 35 minuta. Pri porođaju je bio dugačak 52 centimetra i težak 4 kilograma i 700 grama.

“Porođaj je bio na carski rez. Doktori su bili odlični i sve je proteklo dobro”, kaže majka Branka Lukić.

U opštini Negoslavci je u 2018. godini rođeno 10 beba, što je i prosečan broj dece koja se rode godišnje u toj opštini.

U prva četiri dana ove godine u OŽB Vukovar rođeno je 6 beba, kaže specijalistkinja ginekologije i opstetricije u ovoj bolnici Brankica Cikoja.

“Lepo je da načelnici opština vode brigu o svojim stanovnicima i podmlatku, a nama je izuzetno drago da se deca rađaju i da demografska slika takva kakva je barem stagnira ako se već ne popravlja”, ističe Cikoja te dodaje kako je u 2018. godini u Opštoj županijskoj bolnici Vukovar rođeno 399 beba.

“Mi se od mirne reintegracije držimo na brojci od 400 beba godišnje. Važno je da taj broj ne ide dole, a bili bismo srećniji da je on malo veći”, kaže doktorica. Ističe i da je vukovarsko porodilište vrhunski opremljeno, ne samo smeštajno nego i po pitanju opreme

“Kod nas dolaze porodilje i iz drugih županija i drugih delova Hrvatske, što nam je drago. Smatram da nije samo stvar u opremi nego i u odnosu osoblja prema pacijentkinjama”, zaključuje dr. Cikoja.

S.Velebit